diumenge, 29 d’abril del 2018

685. Els indis argentins es reuneixen per debatre una llei de propietat de terres comunals

Uns 2.200 indis argentins es van aplegar a Misión Chaqueña, al Chaco, en territori de la nació wichí, convocats per Consejo Consultivo y Participativo de Pueblos Indígenas de la República Argentina. Una comunitat de 4.000 habitants "cent per cent wichí", com li agrada dir al seu president, Pedro Argamassa. "Cada any que passa ens veiem més arraconats pels terratinents", diu "i preocupa, perquè la comunitat està creixent i el govern no reacciona."

Una llei de terres comunitàries
El debat es va centrar, els dies 20 i 21 d'abril, en un projecte de llei sobre terres comunitàries indígenes que es presentarà l'estiu al parlament argentí. L'himne argentí en llengua qom va obrir la primera jornada, plena de danses i pregàries. Félix Díaz, va plantejar el treball de revisió del projecte de llei sobre Propietat Comunitària Indígena que es va realitzar al llarg de tot el dia següent. Treball grupal perquè no tots els indígenes parlen la mateixa llengua, ni tots parlen castellà, i molts ancians no saben llegir. D'aquí la importància d'aquestes reunions. En els 34 articles d'aquest projecte de llei es defineix clarament la Propietat Comunitària Indígena com un dret humà fonamental que "respecta i inclou la noció de Territori Ancestral, considerant al mateix com l'espai físic i espiritual dins el qual s'ha desenvolupat històricament la vida i la cultura de cada poble indígena ".
Dues generacions
Argamassa, el també wichí Jorge Palomo, o Díaz representen la lluita històrica a la que es van incorporant nous actors com Alcides Ojeda, el cacic més jove del poble Mbya Guaraní, electe fa vuit mesos a la seva comunitat Yryapú, de Port Iguazú. Amb només 29 anys està al capdavant de 100 famílies, 560 persones en total. Els avis han pres la decisió de donar pas a la força dels més joves, apuntalant amb saviesa ancestral.
Qo.Pi.Wi.Ni., l'inici
Per entendre millor aquest procés de lluita, liderat pel qarashé de Formosa, Félix Díaz, de la nació qom, ens hem de remuntar al 14 de febrer de 2015, quan representants dels quatre pobles que integren l'organització Qo.Pi.Wi.Ni (Qom, Pilagá, Wichí, Nivaclé ) van desembarcar a l'avinguda 9 de Julio de Buenos Aires disposats a acampar fins que els seus reclams fossin atesos per la presidència de la Nació. Ho havien fet durant sis mesos el 2011. Van tornar-hi el 2015 amb una nova acampada dels indígenes de la província de Formosa i van aconseguir trobar-se amb el candidat Macri, actual president de l'Argentina amb qui negocien actualment.  "La terra és la nostra vida" va ser la consigna llavors, i encara segueix vigent. "El territori no és només de l'ésser humà. L'ambient sa és per al desenvolupament de cada ésser (...) Aquí està l'espiritualitat. Per això, recuperar l'espiritualitat és també respectar l'espai dels altres éssers que viuen a la muntanya, cuidant-, perquè necessiten aquest territori. (...) La manera de tenir cura és una manera integrada, no es pot separar (...) perquè el terra sense el seu ambient, no es pot concebre. El territori és l'herència per al futur. Com es pot esperar que la gent tingui el seu espai si no es cuida el que envolta a terra. El territori abasta tot el que envolta; per això cal cuidar l'ambient, no es tracta només del treball humà ".

1 comentari:

  1. Hola Jordi Vàzquez. Suposo que ceneixes el llibre Historia de la nacion latimoamericana de Jorge Abelardo Ramos. Es pot baixar d'internet. Em sembla extraordinàri el treball que feu tant amb el Bloc com amb el Help Catalonia. La meva dona i jo vàrem ser a una sessió que vareu fer a un centre social de Gràcia deu fer 3 o 4 anys. Però no ens vas veure...Et felicito...

    ResponElimina