dissabte, 16 d’abril del 2016

679. Mor un saharaui en vaga de fam contra les tortures provocades per la policia marroquina

El pres polític sahrauí Brahim Saika, de 31 anys, llicenciat universitari amb màster en sociologia, va morir ahir a un hospital d'Agadir (Marroc). Saika era un dels membres de la Coordinadora d'aturats sahrauís. La policia de Mohamed VI el va detenir el passat 1 d'abril al sortir del seu habitatge a la ciutat de Gulemin. La seva detenció es va produir en el moment que intentava dur a terme una protesta pacífica per cridar l'atenció sobre la situació dels aturats sahrauís. Immediatament va ser portat a la comissaria on el  van torturar durant hores. Brahim va decidir llavors començar una vaga de fam per protestar pel maltractament a què estava sent sotmès i que és la forma comuna en què són tractats els presos polítics sahrauís.

Arran dels efectes de les tortures de la policia marroquina, e 6 d'abril, el seu estat de salut s'havia deteriorat molt. Va ser ingressat, ja greu, a l'hospital de Gulemin, per després ser traslladat a l'hospital provincial d'Agadir. Allà va romandre en un estat d'extrema gravetat fins la seva mort en el mateix hospital després de nou dies d'agonia. L' Asociación de Familiares de Presos y Desaparecidos Saharauis (AFAPREDESA) va fer una crida davant de la gravetat del pres però el governmarroquí es va negar a moure un sol dit. Una mostra de la crueltat marroquina Brahim va ser emmanillat al llit de l'hospital des del primer dia, fins al moment de la seva mort. Cal recordar que el Regne del Marroc és el primer soci comercial del Regne d'Espanya i el segon en inversions. Una potent comunitat marroquina viu a Catalunya: un de cada cinc estrangers residents al nostre país és marroqui. En xifres absolutes es tracta de 240.000 persones que viuen d'esquena, sinó donant clarament suport al govern marroquí en la seva política absolutament repugnant envers el Sàhara Occidental.

Les autoritats sanitàries de l'hospital es neguen a realitzar-li una autòpsia que certifiqui el motiu de la seva mort, tot i la reiterada petició dels seus familiars.

Brahim Saika ja havia patit una altra detenció al 2008 quan era estudiant a la universitat de Marràqueix. Després de conèixer-la defunció de Brahim Saika desenes de sahrauís han sortit al carrer a diverses localitats saharauis sota ocupació o directament marroquines. A Agadir, Gulemin, Rabat i Smara s'han realitzat protestes per aquest nou assassinat d'un sahrauí per part de les autoritats d'ocupació marroquines. Fa només dos mesos, el 4 de febrer  cinc marroquins van linxar literalment el jove saharaui Mohamed Lamine Haidalla a Agadir. El crim racista va acabar amb la mort del xicot tres dies després. Les autoritats àrabs no van escoltar cap reclamació i ni van cercar els culpables. Els saharauis són principalment berbers, ja sigui directament o bé berbers arabitzats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada