dimecres, 5 d’agost de 2015

666. El trenclaclosques de la guerra civil a Líbia i el paper tuareg

El conflicte entre els tuareg i els tebu, a Líbia, cada vegada s'enquista més. El 30 de juny dos tuareg foren brutalment assassinats per membres de l'ètnia tebu quan les darreres setmanes els combats havien disminuït.

Dues ètnies enemigues

Els tebu són una minoria de la família lingüística Níger. Coneguts també com a tubús o toubou, són pastors nòmades de raça negra i viuen a l’extrem sud a les muntanyes Tibesti. Des de 1954 tenen negat el dret a ciutadania i van ser perseguits per Gaddafi. No hi ha ni xifres de quantes persones poden ser.

Els tuareg de Líbia són entre 17.000 (0,03 %) i 60.000 (1 %). Oposats a les milícies de Misrata van ser lleials a Gaddafi i adversaris dels Germans Musulmans. Gaddafi no va complir les promeses cap als tuareg i finalment fou enderrocat l'any 2.011. La comunicat tuareg va quedar dividida. Abu Baker Issa va crear una milícia autòctona per defensar el sud de Líbia dels diferents bàndols, en especial dels tebu. Tot i l'alto el foc del passat
2 de juny donat que "la vida a Ubari és impossible. No hi ha hospital, ni aigua, ni menjar".

Una guerra dins d'una guerra

Des de 2012 els tebu, que havien donat suport als rebels contra Gaddafi, van iniciar una guerra contra els àrabs libis i els tuareg. El setembre de 2014 van expulsar els tuaregs de l’oasi d’Ubari. Aquesta població, que tenia 35.000 habitants, és des de fa 10 mesos escenari d'una guerra dins de la guerra civil líbia. Els tebu han aconseguit acorralar als tuareg però aquests resisteixen sense recursos. De fet no tenen on anar. Les darreres setmanes han
matat Abu Baker Issa en una emboscada.

En un principi els dos sectors van abstraure's de la guerra civil líbia però en solitari cada vegada eren més febles i han acabat alineant-se amb els diferents sectors. Actualment els sectors de la guerra civil líbia són:

1) Govern de Trípoli
És en mans dels islamistes dels Germans Musulmans (moviment prohibit a Egipte) i el Consell General Nacional amb Abdulhakem Belhaj i Nuri Abu Sahmain com a homes forts. Islamistes. Recolzat en les milícies de l’Aliança de l'Alba (Fayer) i en especial les Brigades de Misrata. Tenen el suport de Qatar, Turquia, Itàlia.

2) Govern de Tobruk
El maig de l’Aliança Karama (Dignitat) s’insurreccionà contra els islamistes sobretot a Bengasi. Dirigida pel general de Gaddafi Jalifa Haftar organitza unes eleccions (amb 10 % de participació i boicot berber) creant la Cambra de Representants de Líbia. Té el reconeixement internacional i el suport d’Egipte, EAU, Aràbia Saudita i França. Aliat a Brigades de Zintan (prop de Trípoli) i les Brigades Cirenàiques.

3) L'Estat Islàmic

En realitat aquesta facció és l'hereva del moviment Ansar al-Sharia. Aquest grup, actiu des de 2012, va declarar lleialtat a l’Estat Islàmic el passar 2.014. L'octubre de 2014 van convertir Derna en un emirat lleial a l'Estat Islàmic El febrer van ocupar Nafariya i Sirte a més de controlar Bengasi. Aquest mes passat han començat a retrocedir a Derna arran d'un atac del Consell de Mujahideens de Derna, grup vinculat al Govern de Trípoli. 

Article publicat al Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada