dissabte, 2 de maig del 2015

659. Un centenar de marxes simultànies donen suport als aborígens australians









El primer de maig es van convocar desenes de concentracions i manifestacions arreu d'Austràlia. El motiu no era la commemoració del Dia del Treball. Es tractava de la culminació d'una intensa campanya que està deixant fora de joc el govern liberal de l'illa d'Oceania. La campanya té com a lema #SOSBlakAustralia i va començar el 13 de març d'enguany amb una protesta de sis dones a la població de Kimberley. Ahir milers de persones, 2.000 només a Sidney, unes mil a Perth, van desfilar pels carrers australians donant suport a aquesta protesta. En total es van comptabilitzar unes 100 protestes. Les darreres setmanes s'hi han afegit futbolistes, sindicats, actors com Hugh Jackman o Amnistia Internacional.

Tot va començar, en realitat, el mes de novembre de 2014. Austràlia s'organitza en sis estats federats amb notable sobirania. El president d'Austràlia Occidental, Colin Barnett, liberal, va anunciar aquell mes que tancaria unilateralment 150 de les 274 comunitats aborígens que hi havia al seu estat. Es tracta de petites poblacions a zones aïllades que han optat per preservar majoritàriament els seus trets identitaris. Tot i que un 60 % de la població aborigen viu a zones urbanes en condicions poc còmodes, la resta han optat per continuar vivint on ho feien els seus ancestres. Perviuen moltes de les tradicions culturals i, com, han reivindicat els manifestants, són custodis de la terra amb la que tenen una vinculació espiritual. L'altra cara de la moneda és el cost. Pels liberals sovint tot es tradueix en termes econòmics. I mantenir les subvencions sobre aquestes comunitats i uns serveis mínims és car. No hi ha vinculació espiritual ni terra que valguin, els diners manen.

Qui va encendre els ànims fou el primer ministre d'Austràlia, el també liberal Tony Abbott amb unes declaracions provocadores: "el govern no pot subsidiar sense fi un estil de vida escollit si aquest no deriva a una plena participació de la societat australiana com tothom hauria de fer". En primer lloc els aborígens havien de renunciar a la seva identitat per integrar-se a una societat que massa sovint els ha refusat. En segon lloc Abbott ignorava que "l'estil de vida escollit" era el qui els aborígens van practicar durant 40.000 anys i que només va ser trencar per l'arribada massiva de colonitzadors que van destruir tot el teixit cultural i social dels aborígens. Aquests avui han quedat reduïts a un 3 % de la població de l'illa-continent.

Les afirmacions d'Abbott van provocar una reacció social de pes. Va començar a Kimberley però la "sorpresa" ha estat que no només ha aconseguit implicar la població aborigen sinó també gran part de la societat descendent de colons europeus. El 19 de març foren 20.000 les persones que van protestar a ciutats com Melbourne o Sydney. Les marxes van repetir-se el 10 d'abril. Els lemes principals de les mobilitzacions han estat 'Stop the forced closure of aboriginal communities', 'Sorry means you don't do it again', 'Belonging to the land is not a lifestyle choice' o 'Always was always will be aboriginal land'. El primer és el genèric de la campanya i el segon la resposta a les campanyes per la "reconciliació" on la comunitat blanca va demanar perdó a l'aborigen pels excessos comesos des de la invasió. El tercer és la resposta a les afirmacions d'Abbott i el quart recorda que cal mantenir el compromís de respectar les terres reservades pels aborígens conegudes com a Native title.

El total de persones afectades pel tancament forçat de comunitats són 12.000. No és la primera vegada que els governs australians actuen en aquest sentit, abans havien tancat escoles rurals per tractar d'eliminar comunitats aïllades. Ara, però, és un projecte de gran abast. El total de persones afectades pel tancament forçat de comunitats és de 12.000. Ahir, però, milers van posar-se del seu costat i dies abans una acampada amb un centenar de persones va haver de ser desallotjada a la força per la policia amb tres persones detingudes. En canvi a les protestes del primer de maig no hi va haver cap incident i el govern va quedar notablement afeblit. De fet les protestes van estendre's fora de les fronteres australianes a diversos indrets del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada