diumenge, 22 de març del 2015

653. L’Estat francès vol dissoldre un grup catalanista “per atemptar contra la integritat territorial”

Sembla una broma però no ho és. L’Estat francès actua altra vegada com una màquina destructiva de tota identitat que no sigui la jacobina franco-francesa. Aquesta vegada l’objectiu és el petit Comitè per l’Autodeterminació de la Catalunya Nord. L’objectiu d’aquest grup és el de convocar un referèndum amb dues preguntes:
  1. “Sou favorables a una gran Catalunya que aplegui la Catalunya Sud i la Catalunya Nord en un sol Estat independent i sobirà? Etes-vous favorable à la grande Catalogne regroupant la Catalogne sud et la Catalogne nord dans un seul Etat indépendant et souverain ?"
  2. “Sou favorables a que la Catalunya Nord esdevingui ella sola un Estat independent i sobirà?”
Amb seu al poble de Tesà, un poble de 1.300 habitants situat a la comarca del Rosselló, el comitè no aplega ni una desena de membres. Aquest no és motiu, però, per a que l’Estat estudiï la seva dissolució. Segons el diari nord-català L’Indépendant, els membres del Comitè argumenten que són “una proposta ciutadana, democràtica i transparent (…) una reflexió intel·lectual (…) el nostre interès és saber l’opinió de la ciutadania i fer d’eco del que passa a la Catalunya Sud.”
L’Estat argumenta que l’entitat s’ha de dissoldre car vol la plena oficialitat de la llengua catalana i amb això atempta contra la integritat territorial nacional francesa; i també perquè els estatuts parlen de la “dominació de la República francesa sobre el poble de Catalunya”, fet que, segons el Comitè, provoca la destrucció econòmica i l’èxode dels joves”. L’Estat francès ha dissolt els darrers anys formacions polítiques o socials alsacianes  amb diversos pretextos. Fa uns mesos el propi primer ministre Manuel Valls va dir que “no existeix un poble alsacià, ja que només existeix el poble francès”. Mentalitat oberta.

Article publicat a 'Revista Catalunya Lliure'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada