diumenge, 15 de febrer del 2015

649. Mor en combat a Ucraïna el màxim comandant txetxè



Isa Munàev tenia 49 anys i va caure a Debaltseve el dia 1 de febrer. La bossa de Debaltseve havia estat rodejada per les forces pro russes del Donbass i es troba en situació de setge. Munàev era un mite vivent del moviment txetxè i el darrer general que havia combatut, i sobreviscut, a les dues guerres russo-txetxenes.

Nascut el 20 de maig de 1.965 el general Munàev era un policia de la capital txetxena, Grozny, quan va esclatar el conflicte secessionista amb Rússia. A la primera guerra (1994-1996) va estar proper al president txetxè Djokhar Dudàiev i destacà amb el grau de coronel. A la segona (1999-2009) fou nomenat comandant militar de la capital pel llavors president Aslan Maskhàdov essent ascendit al grau de general quan les tropes txetxenes es van retirar a les muntanyes. Malferit va aconseguir creuar al Caucas fins a Geòrgia i  arribar a Dinamarca l’any 2004 on va aconseguir la ciutadania i va organitzar un grup de suport a la lluita txetxena laica anomenat Svobodny Kavkaz (Caucas Lliure). El 2007 es va distanciar del cap txetxè Doku Umàrov arran del gir d’aquest d’apartar-se de la independència txetxena i prioritzar l’islamisme.


Quan va esclatar el conflicte entre Rússia i Ucraïna Munàev va encapçalar el Batalló Dudàiev de voluntaris txetxens per tornar a combatre contra Rússia. En aquesta lluita va ser assassinat per les milícies armades per Rússia i les tropes russes que són ”de vacances” a Ucraïna. El president txetxè Ramzan Kadírov, titella de Rússia, ha afirmat que la mort de Munàev es deu a diferències internes entre els combatents txetxens, n’ha acusat a la CIA i ha fet una crida per a que retornin a Txetxènia enlloc de lluitar en un conflicte aliè. Ha oblidat mencionar els molts txetxens que ell ha enviat a lluitar al costat de Rússia.

Munàev ha estat succeït per Adam Osmàev. El nou comandant va ser capturat a Odessa acusat de voler assassinar Vladímir Putin. Va passar tres anys a presó. L’esposa d’Osmàev, Amina Okueva, és la portaveu del Batalló Dudàev i ell mateix ha estat nomenat pel govern de la República de Txetxènia-Ichkeria com el seu representant a Ucraïna.

L’altre batalló txetxè que combat al costat d’Ucraïna és el Xeic Mansur de caire islamista i dirigit per Muslim Cheberloevsky també veterà de les dues guerres russos-txetxenes. Cal destacar que els combatents txetxens que van a combatre a Ucraïna viuen a estats europeus com a refugiats i perden aquest dret en marxar a lluitar a Ucraïna pel que perden totes les comoditats per lluitar contra els eu antic enemic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada