dissabte, 27 de setembre del 2014

634. Un mes des de l'assasinat del dirigent indi Edwin Chota







Dimecres farà un mes de l'assassinat d'Edwin Chota i tres dels seus companys. El dia 1 de setembre de 2.014 Edwin Chota, Jorge Ríos Pérez, Leoncio Quinticima Meléndez i Francisco Pinedo, anaven de camí des del seu poblat, al Perú, a reunir-se amb els ashàninka de Brasil per coordinar-se en la defensa dels boscos de la seva regió. Els quatre indígenes de la nació ashàninka a Perú i formaven part de la comunitat índia Alto Tamaya-Saweto. Només sortir de Saweto foren morts a trets per uns desconeguts.

Entre les víctimes hi havia el cap d'aquesta, Edwin Chota. Des de l'any 2003 aquest dirigent indi havia destacat en la lluita contra les tales il·legals a les seves terres. La protecció forestal havia esdevingut l'element fonamental de la seva lluita, de la seva vida. Tenia 53 anys quan fou mort per llenyataires il·legals. Ell mateix havia anunciat que seria assassinat (l'any 2013) si ningú feia res. Un informe de National Geographic s'havia pronunciat en el mateix sentit recollint paraules de Chota:

"Fins que no tinguem la titularitat de la terra, els llenyataires no respectaran la nostra propietat. Ens amenacen. Ens intimiden. I van armats. "

I ningú va fer res. Ara el govern peruà ha desplegat les forces d'ordre a Saweto. Ja és tard però els indis ashàninka continuen sentint por. De fet cap de les denúncies que Chota va presentar contra l'explotació forestal il·legal va prosperar als tribunals peruaans. Sí va cedir-se la titularitat de les terres per evitar explotacions legals salvatges però aquesta acció va empitjorar car Equador no va fer ni un gest en fer efectiva la titularitat i els il·legals actuen amb tota impunitat a la zona de 650 quilòmetres quadrats que tractava de defensar Chota amb els seus companys.

Un altre dirigent indígena, Washington Bolivar, ha rebut amenaces similars.

Notícia 1

Notícia 2

Detencions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada