dissabte, 16 d’agost del 2014

631. Brasil: Amenaces al líder i xaman dels Yanomami: "no arribaràs a final d'any"


A Brasil hi viuen 200 milions de persones però només prop de 900.000 són indígenes. D'ells 22.000 són yanomami. Viuen a la zona nord de la República brasilera i el sud de Veneçuela. Són de les nacions sense estat més combatives de Brasil. Fins ela anys 1950 no hi va haver un contacte estable amb els yanomami.

El xaman de 60 anys David Kopenawa és actualment el màxim dirigent dels yanomami encapçalant la lluita dels yanomami contra els terratinents que ocupen les seves terres i els miners (garimpeiros) que les destrueixen. Kopenawa dirigeix la Hutukara, associació de defensa dels yanomami. Reclama un territori protegit però a Brasil no existeix ni una llei a favor dels indígenes ni per la seva protecció.

Kopenawa ha denunciat que els miners l'han avisat de que "no arribarà a final d'any". No es pot ignorar l'amenaça, tot el contrari. Cada any moren a Brasil la meitat dels activistes medio ambientals assassinats al món. En dos anys han estat assassinades 443 persones. Segons el Consell Indigenista Missioner (CIMI) 53 indígenes foren assassinats i 29 més van patir un intent d'homicidi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada