dissabte, 3 de maig del 2014

619. Els darrers Mandeus, un poble que s'extingueix



Els mandeus són els seguidors de la doctrina religiosa Sant Joan Baptista a qui consideren el Messies. Les seves creences són gnòstiques, els seguidors de la gnosi no se salven, com els cristians, per la fe, sinó pel coneixement diví (manda significa coneixement). Això permet a l’home salvar-se per si mateix mitjançant la mística, l'ètica i ritus; no depèn tot de la divinitat. El seu llibre sacre és el Ginza Rba. La poligàmia és acceptada i, com la resta dels gnòstics consideren que l'ànima és presa del cos.
La religió mandea és mil·lenària tot i que molt minoritària. Els mandeus van fugir de l’actual Israel cap a Mesopotàmia els dos segles posteriors a la mort de Crist. Allà han sobreviscut conservant creences i la seva llengua, el mandeu que és un dialecte de l’arameu. Sempre han viscut prop dels rius per afavorir l’acte místic més important de la seva doctrina: el bateig purificador. 

Després de vint segles s’ha trobat immersos en l’escenari de guerres modernes patint una persecució doble. La persecució a Iraq fou especialment cruel ja que la intervenció dels EEUU va acabar amb la tolerància religiosa del govern baaista de S. Hussein. Els mandeus foren objecte d’un genocidi que els va obligar a convertir-se, morir o fugir.  Els 60.000 mandeus que hi havia a Iraq van marxar cap Occident i a Síria. Actualment en queden menys del 10 % de la xifra anterior a 2003. Se'ls considera els darrers gnòstics i els darrers essenis.

Molts fugitius van anar cap a Síria on també governava el partit Baas marcat per la tolerància religiosa. Allà van poder viure uns anys fins que les milícies rebels, altre cop armades pels EEUU, van revoltar-se contra Assad imposant l’islam a cop de fusell. Per això els mandeus demanen el retorn a l’statu quo a Síria. Possiblement, però, ja és massa tard i les comunitats de mandeus més importants comencen a ser les de la diàspora a Iran però també a Canadà, EEUU i Austràlia. Allà, de ben segur, la seva cultura mil·lenària és amenaçada de mort. Curiosament també els cristians de Síria i la minoria kurda s’han posicionat, com els mandeus, en contra dels rebels que estan decapitant i executant les minories ètniques i religioses tot trencant el fràgil equilibri que el govern del Baas mantenia.

Article publicat a "El Periódico"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada