dissabte, 16 de juny del 2012

556. Un atemptat que obre un escenari diferent

Dissabte 2 de juny una patrulla de la policia britànica va ser atacada a Creggan, prop de Doire/Derry. Una granada va impactar contra un land rover policial deixant-lo inutilitzat. L’atac, sense ser habitual, no és nou. De fet el dia 8 del mateix juny la policia va rebre un avís d’incidents a Twinbrok, Belfast, i en arribar un escamot va llençar-li una granada similar. Aquest segon atac fou reivindicat pel grup Oglaigh Na Éireann (ONH). En els dos casos no hi va haver cap ferit.
L’atacdel dia 2, però, té una peculiaritat. És el primer atemptat de RAAD contra la policia. Republican Action Against Drugs (RAAD) és un grup armat fundat el 2008 emanat de l’IRA. La seva acció s’ha centrat en combatre el tràfic de drogues de forma expeditiva. Camells han estat apallissats, segrestats o atacats a trets (“punishments shootings) a les cames. Ha reconegut l’execució un d’ells i se l’acusa d’altres 5 homicidis. En varies zones republicanes de Derry i Donegal, els seus rocaforts, actua com a substitut de la policia. Tot i ser un grup clarament republicà fins ara els seus posicionaments polítics eren en un segon pla davant la prioritat de l’acció “social”.
L’atemptat del 2 de juny suposa un gir evident. Per primera vegada ha decidit atacar la policia autonòmica. Si les primeres hores s’apuntava a l’acció dels grups dissidents habitual (ONH, les dues branques del CIRA o el RIRA) dies després RAAD va emetre un comunicat on explicitava l’autoria. Problemes.
El comunicat de RAAD suposa un canvi per quatre factors. L’objectiu: el moviment armat assegura que és la resposta a “l’augment dels atacs brutals contra els republicans i les seves famílies”. L’armament: l’us d’un “dispositiu de nou desenvolupament” trenca amb l’utilització d’armes curtes de foc com fins ara. La lectura política: RAAD diu que la repressió amb detencions i redades contra republicanes han estat “instigades pel Sinn Féin” arribant a acusar a algun dels dirigents de “connivència” amb els britànics. I finalment pel futur: RAAD afirma que no ha estat una acció puntual sinó que les forces policials han passat a ser objectiu militar i rebran més atacs en el futur.
Que RAAD ha nascut i s’ha desenvolupat a l’ombra del Sinn Féin i l’IRA des dels seus inicis usant part de l’arsenal de l’Exèrcit Republicà Irlandès ha estat una obvietat. Fins ara el grup era considerat una mena de sometent però no un dels diversos grups “dissidents” de republicans oposats al procés de pau. El comunicat deixa en entredit aquesta visió. De fet tot del que diu RAAD podria ser subscrit pels grups dissidents. Si RAAD va néixer dins el moviment provisional per mantenir un cert control sobre la població ara s’ha desviat de l’objectiu inicial. De fet el propi IRA ha arribat a actuar nombroses vegades contra dissidents del Sinn Féin i es sospita que membres de RAAD eren implicats en alguna d’aquestes accions.
Significa tot plegat una amenaça real al procés?. No. El SF continua fermament controlant la base republicana i els beneficis que ha obtingut del procés han estat grans. El que si pot significar és que l’IRA haurà d’actuar directament o indirecta contra RAAD per minimitzar les seves accions. El panorama de grups armats republicans és un trenca closques amb una operativitat limitada i un seguit d’escissions. Només ONH ha demostrat tenir un operatiu militar efectiu. A tot plegat s’afegeix l’alta infiltració de l’MI5 (serveis secrets britànics) dins els grups armats. No són pocs els milicians republicans sospitosos de ser infiltrats i es deixa notar en moltes de les accions. Alguns grups combinen atemptats puerils amb accions per les que cal una sorprenent preparació. Aquest darrer element ha fet sospitar de la participació d’elements procedents dels serveis secrets. De fet ONH va néixer com a reacció a l’alta infiltració que detectava al RIRA o el CIRA.

2 comentaris:

  1. És lleig, sé que és lleig, però jo, ara mateix, m'apuntaria a qualsevol grup que fes merder del gros...

    ResponElimina
  2. És el que volen què passi. I s'ha de tenir el cap fred malgrat tenir el cor calent, adesiara bullint.

    ResponElimina