divendres, 24 de desembre del 2010

381. La immersió podria desembarcar a Còrsega

L’aprenentatge d’una llengua per immersió ha fet grans progressos a tot el món les darreres dècades. S’ha implantat amb força al Québec, Nova Zelanda, Gal•les o Catalunya. Els seus detractors són acorralats per informes que avalen el mètode. A l’estat francès la immersió ja s’aplica, amb èxit, amb el bretó, el basc, l’alsacià/alemany, l’occità i el català.
A Còrsega, fins fa uns pocs anys el nacionalisme era essencialment polític i havia deixat la llengua de costat. El recent creixement del nacionalisme cors ha portat acompanyada l’aparició de la reivindicació lingüística. Fa 3 anys va néixer Parlemu Corsu i ha fet via: actes infantils, debats, accions reivindicatives… Paral•lelament l’educació bilingüe ha fet un progrés excepcional. Ara Parlemu Corsu s’ha proposat fer un pas més. En declaracions a “La Setmana” han anunciat: “Per a bastir una societat bilingüe no podem acontentar-nos amb l’aplicació del principi de bilingüisme. Per esperar a arribar a un equilibri entre el cors i el francès cal, a vegades, donar prioritat al cors. Per a nosaltres, pel que respecta a l’escola, cal començar per la utilització de la immersió”. Bon Nadal.
Per fer-ho no estaran sols. El nacionalisme cors va obtenir el seu millor resultat a les darreres eleccions i el govern unionista ha donat mostres de sensibilitat com ara aprovar, l’any 2006, un pla de desenvolupament de la llengua corsa. De fet la proposta ha trobat un acolliment positiu ja que la immersió no és nova a l'estat francès on té molt bona premsa pels mètodes educatius. Cal no oblidar que el segon millor col·legi de tot l'estat francès practica la immersió en bretó.
Bon Nadal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada