dijous, 30 de setembre del 2010

297. Els encerts del tripartit

Les expectatives electorals corroboren que l’experiència del segon tripartit ha estat un error per part d’ERC. Donar la Generalitat a qui manifesta que combatrà l’independentisme o que la independència és decadència és pervertir els vots rebuts. Dit tot això, per a fer justícia, no és cert que ERC no hagi fet res al govern des d’un punt de vista nacional. Donem-hi un cop d’ull:

Llengua
- Acord amb Nokia per aconseguir un 75 % de mòbils en català.
- Decret dels cinemes: 50 % en català
- Decret de coneixements mínims de professors universitaris fixes de català
- Ha aconseguit que el PSOE no tanqués Ràdio 4 (l’antena en gallega sí es va tancar)
- Suport a entitats de foment de la llengua: 3 M només per a Òmnium
- Increment notable de cursos de català fins als 2.000.
- El pressupost més alt de la història pels CNL.
- Fira de literatura de Frankfurt
- Biennal de Venècia
- Per primer cop l’Expolangues de París s’ha dedicat a una llengua sense estat
- Codi de consum que explicita que tot consumidor té dret a ser atès en català
- Llei d’acollida prioritzant el català

Seleccions esportives
- Reconeixement d’una quinzena de seleccions.
- Ingrés de l’hoquei de patinatge a la Sudamericana i participació als campionats.
- Retirada de la federació espanyola de la competició de bitlles davant la participació catalana

Països Catalans
-Suport a les entitats que defensen la llengua arreu dels Països Catalans. Entre 2003-2007 2,6 milions d’€ per ACPV, 130.000 per Òmnium de Catalunya Nord, 144.000 per Escola Valenciana i quantitats similars per les entitats de la Franja. A L’Alguer ha finançat els actes del “retrobament”.
- Refer l’Institut Ramon Llull amb acords amb el Consell General de Catalunya Nord, el govern balear, Andorra o la xarxa de ciutats valencianes.
- Intervenció decisiva en la construcció del gran centre educatiu d’El Soler per La Bressola que ha costat 3 milions d’€. Negociacions amb l’estat francès que ha assumit part del manteniment.
- S’ha aconseguit que el govern espanyol financi entitats pel valencià amb 1 M d’€ el 2008 bàsicament per Escola Valenciana o 600.000 per Obra Cultural Balear
- Acords de la TDT amb Aragó, Balears i Catalunya Nord

Altres
- Traspàs limitat de Rodalies
- Traspàs de Castell de Montjuic
- Obertura de delegacions internacionals
- No renovació de les freqüències de la COPE
- Organització de dues conferències de nacions sense estat de la Mediterrània

ERC, amb el tripartit, ha aconseguit fites rellevants que cal reconèixer. CiU no ho va fer en més de dues dècades. Aquest recull no justifica els anys de govern i més si tenim en compte els sacrificis fets per satisfer al PSOE: tancament de TV3 per ordre del ministre Montilla, pèssim model de finançament, espanyolització de TV3, 3ª hora de castellà, imposició de les estanqueres per part de Montilla, nul•la presència a Europa o el guirigall de l’estatut hiper amputat. Però la crítica, sense reconèixer els encerts, perd molta credibilitat.



























3 comentaris:

  1. Tantes vegades, per refermar les nostres conviccions, ens neguem a reconèixer els arguments que ens van a la contra. Has fet un excel·lent exercici d'equanimitat. Endavant i d'acord al 100% en el reconeixement i en els retrets: tot això no justifica trinxar les expectatives del 2003!

    ResponElimina
  2. Els de CiU no ho van fer pas gaire millor tenint molt més poder i, en canvi, tot apunta que arrasaran a les properes eleccions. En aquest país tenim poca memòria.

    ResponElimina
  3. Granollacs: mercès per les teves paraules. Coincideixo que no justifica res però cal reconèixer que ERC també ha fet algunes coses bé. Tenint en compte el poder de 23 escons decisius semblen ben poca cosa, però.
    Albert: CiU és qui més s'omple la boca criticant que no s'ha fet res. Ja signaria si, d'aquí a 4 anys han fet la meitat de tot això. De fet el seu programa és poc més que fum. El concert econòmic (la única cosa que han concretat) depén de l'acord del PP-PSOE per afavorir Catalunya. Abans de que passi això veurem tots els espanyols aprenent català.

    ResponElimina