dilluns, 29 de novembre del 2010

356. CiU guanya, SI irromp

Cal felicitar CiU per un resultat extraordinari. Des de l’any 1984 cap candidatura no creixia en un nombre tant gran d’escons: 14. El màxim havia estat ERC, l’any 2003, amb 11. CiU no té majoria absoluta. L’ha tinguda a tocar però l’entrada de SI l’ha allunyat. De tota manera la divisió del parlament la hi dona de facto. Ha estat una victòria esperada, contundent i legitimada per una participació notable. No es pot dir que fos alta quan 4 de cada 10 persones no han anat a votar i els vots blancs són sisena força amb un 4,23 %. Una majoria clara de votants ha volgut que CiU gestioni, en solitari, la crisi econòmica i la desposta a la infame sentència del TC. CiU ha sabut rendabilitzar majoritàriament el 10J i ha fet del concert econòmica la seva promesa electoral en la que desenes de milers de persones hi han confiat.

Els partits catalans, no sucursalistes, obtenen 76 escons front 56 de les sucursals als que caldria sumar els 3 de l’ultraespanyolisme català. Avui hi ha 86 diputats a favor del dret de l'autodeterminació front 49 que potser s'hi oposen (bé F. Carreras ideòleg de C'anos és a favor i per això UPD es va presentar a part). A més l’espanyolisme rep un cop perdent 130.000 vots i 5 escons fregant el seu mínim històric.

L’independentisme paga la seva absurda divisió en un retrocés en escons: 7. En canvi, en vots, només perd 50.000 sufragis que passen a CiU. L’electorat independentista ha castigat, amb duresa excessiva, el segon pacte d’ERC amb el PSOE. Esquerra perd la meitat dels seus vots. I com es distribueixen?. A grans trets CiU en capta un 25 % i Rcat un 20 %. És meritori el resultat reagrupat gairebé sense mitjans i amb la sola figura de Carretero obtenir 40.000 vots. Han treballat i bé. Però és SI qui aconsegueix recollir la meitat dels vots que perd ERC. Les enquestes de “La Vanguardia” s’equivocaven. Així és SI qui evita que els votants decebuts d’ERC, però que no creien en la seva escissió, vagin a CiU o l’abstenció.
Tot plegat permet SI d’irrompre al parlament de forma sorprenent. Des de la restauració del parlament mai cap formació, en només 4 mesos, s’ha creat i ha entrat al parlament. I ho ha fet de forma gairebé heroica:
- amb una campanya de difamació mai vista contra una sola persona
- amb un concurrent ideològic gairebé idèntic i una divisió del vot independentista a favor de la DUI
- ignorada pels mitjans de difusió, que no de comunicació, que només hi publicaven notícies tergiversades o negatives
- apostant, per sobre de tot, en internet com a mitjà de comunicació
- en un temps rècord. S’ha fet en 4 mesos (C’anos es va forjar en un 15 mesos)
Amb tots els elements en contra (divisió, mitjans, temps...) era impossible entrar al parlament. Però, parafrasejant Mark Twain: la gent de SI no sabien que allò que pretenien era impossible. I precisament per això ho han aconseguit.

4 comentaris:

  1. Es mereixia entrar al Parlament! Tot el treball fet havia de tenir la seva recompensa. Ara toca continuar treballant igual per a la propera contesa electoral millorar i molt els resultats!

    ResponElimina
  2. NOmés una cosa que falla en l'anàlisi, si em permets. Dins de CiU, reconeixem-ho d'un cop, hi ha independentisme, i cada cop més nombrós, potsre majoritari. Un gran indici: no hi hagut vot útil de la "dreta" a favor de Mas, perquè el PP ha tret uns resultats històrics. Això vol dir que cIU HA CAPITALIZTAT PART DEL 10-j

    ResponElimina
  3. Conec molts independentistes d'aquells de "pedra picada" que han votat CiU i ni s'han plantejat cap altre vot per diferents raons. Ara cal que els independentistes de CiU, siguin votants o càrrecs, treballin en la direcció correcta amb la "supervisió" de SI i amb la fonamental ajuda d'Esquerra.

    ResponElimina
  4. Albert: Sí, és un resultat merescut.
    Jaume: En cap moment nego, en l'anàlisi, que hi hagi independentistes a CiU (sí, fins i tot a UDC com Toni Castellà). Ara bé, crec que CiU ha guanyat amb un programa que no inclou la independència. I sí, molt bó que el PP pesqui en el PSOE però no en CiU. Beníssim que diuen a Menorca.
    Ricard: Exacte CiU´ha tingut molt votant independentista radical. Veureum com la coalició gestiona aquests votants per no decebre'ls.

    ResponElimina