dijous, 11 de novembre de 2010

339. L’estat espanyol entra al top ten d'estats en risc de fallida

La Cumulative Probability of Default (CDP) és un índex que avalua les probabilitats de fallida d'un estat. El llistat oficial d’estats amb més/menys risc se'l coneix com a Informe de risc de deute sobirà o CMA Global Sovereign Credit Risk. S'elabora actualitzant dades dels darrers 5 anys de la CDS. I què és la CDS?. La Credit Default Swap és una assegurança que es contracta en comprar deute. Com més inversors contracten el CDS vol dir que més persones creuen que hi ha risc de que no cobraran.
El desembre de 2009 l'estat espanyol era al lloc desè del llistat de CDS, és a dir, molt inversors contractaven assegurança en comprar deute públic espanyol. Malgrat això només era al lloc 34 de riscos de fallida mercès a que es fa amb la mitjana de dades dels darrers 5 anys.
El darrer llistat d'estats en possible fallida no va portar bones notícies pels espanyols: han passat, en 9 mesos, del lloc 34è al 21è. I això que es fa una mitjana dels darrers 5 anys. Espanya té més risc de fallida que Kazakhstan, Costa Rica o Rússia. Aquest, però, és el llistat definitiu del tercer trimestre de 2010. CMA, qui elabora els informes oficials, envia actualitzacions periòdiques mentre no emet els informes definitius. Doncs bé, fa uns dies ha enviat als seus abonats una actualització on l'estat espanyol ja és el novè estat amb més probabilitats de fallida. Només és darrera de Grècia, Veneçuela, Irlanda, Argentina, Portugal, Pakistan, Ucraïna i Dubai.
Recentment SI ha fet un video on compara la situació actual de Catalunya amb la de matrix. Hi ha una realitat virtual feta pels mitjans on només és viable continuar dins l'estat espanyol. El secretari general de CiU s’ha abonat declarant que la independència no és possible. Dona dos motius: el primer és que el seu pare viu a la comunitat autònoma d’Aragó. És un argument força consistent si el comparem amb el segon: que Espanya no voldria i això, sembla, ens hauria de fer por.
Vivim en un estat suposadament fort que hem de témer. Aquest estat, en fallida tècnica, és el que ens ha de fer tanta por?. Dels prop de 200 estats que hi ha al món l’espanyol és el nové amb més probabilitats de fer fallida. Sembla més aviat un tigre de paper. El dia 28 podríem començar a esquinçar-lo votant ERC, SI o Rcat. L'alternativa a això és continuar dins un estat en probable fallida. Amb totes les conseqüències que això tindrà a nivell social i econòmic. O catalans lliures o porcs espanyols.

4 comentaris:

 1. Us convido a veure l’espot de campanya que ha fet Esquerra. A veure que us sembla ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=SbnsxEbZMT4&feature=channel

  ResponElimina
 2. L'estat espanyol, com molt bé expliques, està en fallida tècnica però el més absurd i perillós per a nosaltres és l'entestament d'alguns sectors dits catalanistes que volen continuar formant-ne part. Potser la campanya dels independentistes hauria de centrar-se molt en aquest fet.

  ResponElimina
 3. Entre les dues alternatives que has donat, no hi ha color. Per desgràcia, que l'estat espanyol estigui en aquesta situació també ens arrossega els catalans cap a l'abisme.

  ResponElimina
 4. Anònim: el video força emotiu.
  P. Senglar: estan ocultant com està aquest estat. No és alarmisme però dels PIGS ja ha caigut Grècia i Irlanda caurà aquest mes.
  Albert: doncs sí, hi ha qui dona preferència als seus sentiments espanyols a la realitat.

  ResponElimina