dimarts, 2 de novembre del 2010

330. Els 436.000 vots decisius: les seves opcions principals

Reprenent el fil dels 436.000 vots:
- Hi ha 226.000 votants que es van abstenir el 2006 després d’haver votat CiU o ERC.
- Hi ha 210.000 vots que el 2006 van votar ERC. Ara no tornaran a votar tripartit.

Aquests 436.000 votants que són el reflex de les consultes i el 10 J s’hauran de repartir entre tres opcions:
- CiU; com un mal menor. Molts decebuts de CiU els hi és difícil tornar a confiar en una coalició acusada de corrupció i que es sospita que pretén reeditar pactes amb el PP.
- Abstenció; és una opció fàcil pel primer grup però més complicada pel segon.
- Una nova alternativa independentista. Solidaritat Catalana per la Independència o Reagrupament Independentista. La seva divisió fa difícil la tria. SI entra al parlament segons la majoria d'enquestes i RI només en alguna. SI pot captar un vot procedent de l'apreci popular a Laporta, de CDC per l'efecte López Tena i d'ERC mentre que RI atrauria, principalment, votants decebuts d'ERC o procedents de l'abstenció.

Com es traduiran electoralment les consultes i el 10 de juliol?. En vot útil autonomista, en abstenció o en el nou independentisme?. Aquí està la clau.

8 comentaris:

  1. Pel que anat parlant amb algunes persones el tema anirà majoritàriament cap el vot útil tot i que la campanya de debò encara no ha començat.

    ResponElimina
  2. Hi coincideixo que guanya el vot útil. Caldrà veure de quan. I no deixa de ser una ironia que el 10J el rendabilitzi una coalició que va apostar a fons per l'estatut i que el va estripar a la Moncloa tot rebaixant-lo.

    ResponElimina
  3. Trist que finalment CiU s'endugui tota aquesta força sobiranista. A la vegada, però, això els posa pressió a fora. Perquè tal com han vingut, si entrés Solidaritat, els podrien perdre al cap de 4 anys si no fan el que han de fer. Això és una llarga cursa que no ha fet altra cosa que començar.

    ResponElimina
  4. Si la gent sabes que, a les anteriors eleccions al Parlament, un partit que hagues tret:
    Per Barcelona 66.724 vots ( el 3% dels vots valids).
    Per Girona 13200 vots(I si n'hagues tret 29955, serien dos els representants que tindría).
    Per LLeida 10.471 vots.
    Per Tarragona 13326 vots.
    Haguessin tingut representació.

    DESMITIFICARIEM EL TEMA DEL VOT UTIL.
    A cada elecció els números son diferents, però ho tenim mes a la ma del que sembla.

    ResponElimina
  5. Albert: Penso el mateix que tu. Aquestes eleccions són un primer plat. El segon serà el 2014 quan CiU es desinflarà per raons òbvies. I qui sigui al parlament captarà aquest vot que ara va als "hispanistes" d'UDC.

    ResponElimina
  6. Kefes: Molt bona aportació les xifres del 2006. Amb tot continuen sent xifres respectables. Molta gent té tendència al bipartidisme mental i costa trencar-lo.

    ResponElimina
  7. Dec ser una exepció, ja que sóc votant de CiU de sempre i el 28n votaré RCat.

    ResponElimina
  8. Jesús (Xess). Segons el Racòmetre ets una excepció. Ara bé també Enric Canela prové de CiU. Les excepcions sovint confirmen la regla.

    ResponElimina