dijous, 9 de juny del 2011

485. Espectacular acció bretona per la reunificació

Una de les principals reivindicacions del moviment nacional bretó és la reunificació. El règim col•laboracionista francès va amputar, l’any 1941, la regió de Nantes (Loire Atlantique) de la resta de Bretanya. Foragitats els nazis la França “democràtica” va optar per mantenir aquella decisió arbitrària.

El moviment 44=Breizh és un dels més actius en la reivindicació de la unitat nacional. 44 és el número de departament de Loire Atlantique i Breizh significa Bretanya en llengua bretona. A principis de juny 44=Breizh realitzava una acció espectacular fent que la “Tour de Bretagne”, l’edifici més alt de Nantes, aparegués amb les lletres BZH. Aquestes tres lletres són com el CAT a Catalunya i, per exemple, les duen moltísims conductors a la part de darrera dels seus vehicles per identificar-se com a bretons.BZH és l’acrònim de Breizh, és a dir de Bretanya.

L’acció anima a participar a la manifestació del 18 de juny a Nantes (Naoned en bretó) on nombroses organitzacions encapçalades per Bretagne Réunie han convocat per reclamar la reunificació tot aprofitant la reorganització territorial de l’estat francès que prepara el govern de l’UMP. Aquesta reorganització suposarà, probablement, la reunificació d’Alsàcia. El lema de la manifestació és “Bretanya resisteix, tots junts per la reunificació”.


2 comentaris:

  1. http://www.radiocatalunya.ca/noticia/els-breton-lluiten-per-la-reunificacio-del-pais

    ResponElimina
  2. Aquí teniu una crònica de la mani del 18 de juliol. Bevet Breizh!.
    http://www.racocatala.cat/forums/fil/144547/breizh-milers-persones-manifesten-nantes-reunificacio-bretanya-fotos-video

    ResponElimina