dilluns, 19 d’abril del 2010

164. Campanya contra l’exclusió de l’occità al festival de Carcassona

El Festival de Carcassona se celebra cada estiu amb un notable èxit de public I amb més de 100 actuacions. Cada any l’ajuntament reserva un 10 % d’aquestes a la llengua occitana. A les recents eleccions locals el candidat del Partit Socialista va compometre’s a recolzar amb més força la llengua pròpia. Així, va rebre el support d’artistes occitans i fins i tot va integrar a la seva llista la formació occitanista País Nòstre. A la manifestació del passat 24 d’octubre el batlle, Jean-Claude Perez, va marxar a primera fila.

La sorpresa ha arribat fa uns dies quan al programa del festival d’enguany ha eliminat, del tot, l’occità. De 110 actuacions ni una de sola incorpora aquesta llengua. Les protestes s’han escampat arreu amb notable ressò a la premsa local. Les principals formacions occitanes (Partit Occitan, País Nòstre, Libertat) s’hi han afegit així com gran part de la creixent legió d’artistes occitans.
La protesta es vehicula ara a una petició per incloure l’occità al festival.

PER L’OCCITAN A CARCASSONA
"Lo Festenal de Carcassona se tendrà ongan del 19 de junh al 15 d’agost. Es un dels grands eveniments artistics e toristics del Miègjorn. Suls 110 espectacles, mai de 75 son a gratis. Ça que la, la programacion que ven de se decidir fa pas aparéisser un sol espectacle occitan. Las reaccions del mitan occitanista son estadas immediatas.

L’Institut d’Estudis Occitans d’Aude se ditz " aterrat " a la lectura del programa : " sus 110 espectacles retenguts, n’i a pas un qu’es occitan ". Segon l’IEO 11, la decision del programa foguèt votada a l’unanimitat per d’elegits qu’exprimiguèron mantuns còps lor sosten a la lenga e a la cultura occitanas e que participèron a las manifestacions " Anem Òc ! " de 2005 e de 2009. L’IEO 11 s’indigna : " cossí aqueles engatjaments se pòdon revirar en una mesura d’exclusion, quand los artistas occitans prepausan d’espectacles de qualitat dins tots los domenis : cant, musica, conte, teatre, dins la mira de participar al dialògue e a l’escambi entre las culturas ? ". L’IEO 11 joslinha que Carcassona es la sola granda vila de la region Lengadòc-Rosselhon a prepausar un ensenhament bilingüe public e una Calandreta. Davant aquela contradiccion, l’associacion demanda als elegits que prengan en compte l’occitan, mai que dins l’ensenhament, dins la vida sociala, per contribuir al desvolopament e a l’espandiment culturals de Carcassona."
"En 2005 e 2009, lo moviment occitan aviá causit Carcassona per manifestar per la defensa e la promocion de la lenga occitana en s’apiejant sul simbòl fòrt que representa la vila dins l’istòria, la cultura e l’actualitat del país d’Òc.
Sèm fòrça malcorats de descobrir qu’aquel simbòl èra bufèc dins la mesura ont lo Festival d’estiu organizat per la municipalitat novèla se caracteriza per l’auséncia totala d’espectacle occitan, al contra de las promessas faitas.
Convidam la Vila de Carcassona a trapar dins los melhors delais los mejans de corregir aquel biais de faire contrari a l’expression d’una cultura viva e divèrsa e negatiu pel devenir de la lenga occitana. Mostratz-vos dignes de Trencavèl, d’Aquiles Mir, de Renat Nèlli e tantes e tantes…."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada