dijous, 1 d’abril del 2010

157. Llista Dedecker, un exemple per Laporta?

El senador Jean-Marie Dedecker va marxar el 16 d’octubre de 2006 del partit liberal flamenc en oposició amb la línia que duia. En poques setmanes va aixecar un nou partit conegut com Ljist Dedecker que va presentar el 19 de gener. Per a sorpresa general, a les eleccions del 19 de maig de 2007 va obtenir el 6,5 % dels vots amb 5 diputats i un senador escollit. L’any 2009 va repetir l’èxit entrant al parlament flamenc amb un 7,6 % i 8 escons a més d’aconseguir una acta d’eurodiputat. El programa del nou partit, és evidentment liberal però es diferencia del partit liberal. Inclou mesures per aturar la creixent corrupció de la partitocràcia belga així com l'opció per aconseguir independència de Flandes. Aquest darrer aspecte no és excloent i es basa més en la millora de la gestió que en el nacionalisme clàssic. Al nou partit s’hi van aplegar persones procedents del nacionalisme flamenc (N-VA), socialistes (SP.A), liberals (VLD) o fins i tot de la dreta extrema (VB).


Independentment de la seva ideologia, la irrupció de la Llista Dedecker al panorama polític flamenc, va venir precedida d’enquestes que no li donaven representació, d’un fum de comentaris sorneguers sobre la inviabilitat del projecte i d’atacs a la personalitat de Dedecker: personalista, autoritari…les urnes ho van desmentir. El fastigeig per una classe política desprestigiada i l’anhel flamenc de crear un estat va fer que 300.000 persones votessin la seva llista.
Amb totes les diferències, que n’hi ha moltes, el cas Dedecker demostra que una nova força política té espai quan les velles han corcat el sistema. I cal recordar que a Flandes el vot és obligatori.

1 comentari:

  1. Si el Laporta aconsegueix arrossegar 300.000 persones... tan de bo!

    ResponElimina