La situació de la premsa escrita en gaèlic irlandès va arribar a ser desesperada. L’únic diari en aquesta llengua, “Lá núa” va tancar a finals de 2008. Es publicava des de 1984 a Irlanda del Nord on va néixer com un setmanari i des de llavors va anar creixent. Només mig any després tancava el setmanari “Foinse”. Des del moviment de defensa del gaèlic, Pobal, es definia la situació com a terrible. En només mig any el gaèlic s’havia quedat sense cap publicació escrita d’abast nacional. Encesa l’alarma els activistes per la llengua van posar-se a treballar.
Primer, a principis de 2009, els treballadors de “Lá núa” des de Belfast van començar a publicar per internet el servei de notícies “Nuacht 24” que ben aviat es va transformar en un nou setmanari. Eoghan O’Néill, antic editor de “Lá núa” i periodista de la BBC Ulster en va tenir un paper molt important. Després, el novembre, fou el diari “Irish Independent” que va reactivar la capçalera “Foinse” com un suplement setmanal que es donava de franc amb l’edició dels dimecres del diari. Se’n fan 150.000 exemplars.
El darrer pas es va produir el pro passat 26 de març quan va sortir al carrer un nou setmanari, “Gaelscéal” amb 32 planes. L’estat irlandès va fer un concurs previ per trobar editor i recolza el setmanari amb 1.600.000 €. “Gaelscéal” es distribuirà per tota l’illa, tant sota sobirania irlandesa com britànica. El nou setmanari ha rebut el suport de figures de la televisió irlandesa i l’esport. Dies abans del seu naixement es celebrava el “Rith” la primera cursa per la llengua irlandesa. Ha recorregut 1.600 quilòmetres tot recorrent 250 poblacions tant de l’estat lliure d’Irlanda com dels 6 comtats administrats pels britànics. La cursa és inspirada per la Korrika basca.
http://www.radiocatalunya.ca/20531/
ResponElimina