dimarts, 15 de desembre del 2009

47. Les conclusions positives del 13D

1) El sí a la independència ha guanyat esclafant. A 166 poblacions amb una mitjana del 94’88 % dels vots a favor de la independència. En totes les consultes que s’han fet sobre aquesta qüestió la opció independentista ha arrasat. S’ha acabat el mite de que l’independentisme és minoritari a Catalunya i només el defensen quatre eixelebrats.



2) Percentatge dels vots o Percentatge del cens. És subjectiu analitzar les dades segons el cens. Ho fem quan arriben les eleccions?. Els mateixos mitjans de comunicació que ara miren les dades basant-se en el cens quan arribin les autonòmiques diran que CiU o PSOE han guanyat amb el 40 % “dels vots”... no del cens. El PSOE va obtenir un 27 % dels vots a les autonòmiques. Ningú va dir que era un 15 % del cens. L’estatut va ser aprovat per un 73 % dels vots però ningú va dir que era un 36 % del cens.


3) Un cens més representatiu. El cens utilitzat a les consultes, a més, ha estat un cens ampliat a majors de 16 anys o immigrants i, per tant, molt més ampli, representatiu i democràtic que l’habitual. Deixar votar els immigrants ha estat un gran encert desactivant les demagogies espanyolistes.


4) Una participació bona. Repugna que els qui han estat indiferents a les consultes ara diguin que no ha anat a votar prou gent. Ha anat a votar 1 de cada 3 en condicions difícils. Sense cap institució redera, amb indiferència informativa, amb recursos limitats. A El Papiol la consulta s’ha fet en un garatge particular. Els qui han anat a votar ho han fet amb un interès extraordinari. A Berga, per exemple, els votants han estat més que al referèndum de l’estatut. Ha anat a votar més gent que la que vota el PSOE i el PP junts. Això ja deixa clar que la participació ha estat bona. S’ha acabat el mite, doncs, que a la gent no li interessa aquesta qüestió. Com a mínim li interessa més del que puguin dir els lacais de Madrid que sumen un 22 % del cens.


5) Una organització impecable. Poques societats tenen la capacitat que va demostrar Catalunya ahir. Cap incident. Resultats amb cura. Modernitat. Eficiència. Ahir vam poder visualitzar com serà el dia que Catalunya voti la seva independència. I aquesta excel.lència és extensible a la campanya pel sí, unitària i sense fisures. Els 15.000 voluntaris són una exèrcit cívic de futur. El suport de CDC, ERC, Reagrupament, CUP, i alguns membres d’ICV-EPM, UDC o fins i tot la vintena de seccions locals del PSOE animen a pensar que la unitat no és una utopia.


6) La repercussió exterior ha estat brutal. Possiblement l’operació propagandística més important dels darrers anys. S’ha visuabilitzat que a Catalunya una part important de la població no vol Espanya. Sense violència ni crits, amb urnes. Fins i tot diaris unionistes van tenir el 13D un tractament interessant.


M. Chávez, qui regalà els tractaments de canvi de sexe als andalusos però diu que tenen que rebre solidaritat de Catalunya, ha dit que no són resultats orientatius. Si els vol orientatius que aixequi el veto i tinguin els pebrots d’organitzar una referèndum.


El 13D vam guanyar 94,88 a 3,21 %.
El 13D van caure els mites que sostenen l’unionisme: que som minoria i que a la població no li interessa la independència.


2 comentaris:

  1. Molt bones reflexions. Sempre es més fàcil apuntar-te al carro quan ja es disposa d´una majoria contrastada. Una consulta d´aquestes característiques, sense vinculació i organitzada per la societat civil que obté una participació del 27%, és un èxit rotund.

    ResponElimina
  2. En efecte, possiblement som a prop d'una majoria independentista. Certament no som tants com alguns es pensen però´ara sabem que no érem tant pocs com ells, els unionistes, ens volíen fer creure. Ara tenim dades reals i sí, som molts.

    ResponElimina