divendres, 11 de febrer del 2011

411. 'Bretonne' número 1 a l'estat francès

Ens imaginem una cantant catalana que fos número 1 de vendes de CD a l'estat espanyol amb un àlbum titolat "Catalana". On, a més, el disc fos un repàs a la música tradicional catalana sovint reivindicativa. Això ha passat aquest gener a l'estat francès amb la cantant Nolwenn Leroy. El seu disc "Bretonne" va vendre 30.000 exemplars el primer dia de vendes i ja ha superat les 200.000 unitats. És una veritable sensació. Ella acaba de donar suport explícit a la campanmya 'Ya d'ar brezhoneg' (Sí al bretó). No és la primera vegada que un disc de música bretona té aquest èxit. Ja abans Alan Stivell o els Tri Yann, en bretó, havien suposat terratremols a les llistes. No oblidem que a l'estat francès cantants com el català Lluís Llach o els occitans Nadau poden omplir el mític Olympia. Tot plegat seria impossible a l'estat espanyol on el nacionalisme musical no veu més enllà de la visió hispano-castellana de la música.
"Bretonne" no és el primer àlbum de Nolwenn Leroy, ja és el quart d'aquesta artista sorgida d'Star Academy un concurs que al sud de les Alberes es va anomenar Operación Triunfo. De fet mentre Beth, coneguda també en aquell concurs, reconeix que a l'estat espanyol ignoren el seu nou disc, 'Segueix-me el fil' a l'estat francès Leroy arrasa. La música no té fronteres, excepte pels espanyols.

2 comentaris:

  1. Els espanyols troben normal que a nosaltres ens agradi algun artista dels seus però a l'inrevés no es pot acceptar. Després ells diuen que els tancats de ment som nosaltres.

    ResponElimina
  2. Precisament ells són ben tancats de ment. I en aquests exemples, trivials, es pot observar. Cap artista cantant en català ha estat nº 1 a l'estat espanyol en tots aquests anys...això fa que pensar.

    ResponElimina