dissabte, 26 de febrer del 2011

419. Més suport de les institucions a l'occità

Si les regions franceses són similars a les autonomies els consells generals són similars a les diputacions. Ambdues institucions han aprovat els seus pressupostos per 2011 on han incrementat el suport a les llengües franceses que no són el francès.

El consell general de Pirineus Atlàntics ha aprovat, pel pressupost de 2011 una partida d'un milió d'euros per a la llengua occitana. L'augment és notable doncs el govern regional (socialista) havia destinat, l'any anterior, 760.000 € al mateix concepte. Cal recordar que aquesta regió inclou, també, una contrada de llengua basca, Iparralde o País Basc Nord. Per aquest motiu el govern ha aprovat un altre milió d'euros per recolzar l'euskara. Entre les accions concretes la formació de funcionaris en les dues llengües (ja n'hi ha 224 apuntats pel basc i 145 per l'occità) i un pla molt ambiciós per fer bilingüe el propi consell (web, acollida telefònica, panells,...). A més es creen unes beques de 400 € pels estudiants que vulguin ser mestres d'occità.
A més el consell general va signar, el 20 de desembre, una convenció amb el rectorat de Bordèu/Burdeus per un període de 6 anys on s'acorden diverses accions per desenvolupar l'ensenyament de l'occità i el basc.
La regió de Roine-Alps ha creat una nova figura, el comitè de seguiment de la política a favor de les llengües regionals. En aquest cas parlem de l'occità i l'arpità. L'amazigh Belkacem Lounès en serà el màxim responsable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada