dimecres, 23 de juny del 2010

216. Un bon dia per morir

Si algú encarna el desvetllament dels indis als Estats Units d’América els darrers anys és Dennis Banks. Els anys 60 una nova generació de nadius va trencar amb els segles de prostació i va optar per militar pels seus drets. Naixia així l’anomenat “Red power” en clara referència al “Black power” de la minoria negra.

Banks, un indi ojibwa, va fundar l’American Indian Movement (AIM) avui encara el principal moviment de defensa dels indis. La seva ala més dura ha demanat la independència dels EUA. Els moderats han acabat pactant millores amb el govern. Tots han ajudat a millorar notablement la situació dels indis nord-americans. I han recuperat quelcom que els nadius dels EUA mai haurien d’haver perdut: l’orgull i la dignitat.
El festival de cinema d’Oklahoma acaba d’estrenar la pel•lícula “A good day to die”. Es tracta d’un documental sobre la figura del líder indi on intervé el seu company de lluites Clyde Bellecourt. Un homenatge merescut pel ja ancià militant. Només veure el trailer ja emociona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada