dilluns, 21 de juny del 2010

214. Un referèndum sobre el concert econòmic, una escletxa

CiU ha descartat convocar una referèndum sobre la independència a la propera legislatura. Això no hauria de sobtar ningú però ha despertat les crítiques de nombrosos blocaires i dels sectors independentistes. La raó argumentada pel candidat és que el país no està madur. No cal insistir en que Mas no és cap mag per saber si el país està madur o no. Aquest argument que utilitza és absurd. Es pot estar en contra de l’autodeterminació o no. El que no es pot és dir que no vols exercir-la per por. I el que argumenta CiU és que té por a perdre. Sigui com sigui Mas ha convidat els independentistes a no votar CiU i qui es consideri independentista ho hauria de tenir en compte.

En general la premsa ha ressaltat que CiU no convocarà el referèndum. En canvi hi ha un aspecte interessant del discurs ciuenc i és el dret a decidir. En la ja habitual indefinició de la coalició autonomista no ha aclarit com s’exercirà aquest dret. En canvi, en general s’utilitza aquesta fórmula com un eufemisme per parlar d’un referèndum. Mas ha parlat del dret a decidir sobre el concert econòmic. Fora d’agrair que concretés com vol exercir aquest dret a decidir. Una proposta interessant seria convocar un referèndum sobre aquesta qüestió. Es podria bastir un front prou ampli entre independentistes i autonomistes. Enlloc de lamentar-nos que CiU no vulgui convocar un referèndum sobre la independència pot ser millor demanar-los-hi que concretin un referèndum sobre el concert econòmic. El govern autonòmic pot fer-ho. Legislativament és possible i CiU vol fer-ho. Podem fer-ho junts, els qui no creuen en la independència i els que sí. Mentre els independentistes no siguin majoria al parlament s’hauria d’aprofitar qualsevol escletxa que deixi l’autonomisme i aquesta ho seria.

4 comentaris:

  1. Demanar el concert econòmic és perdre el temps. Ni que el 100% dels catalans anéssim junts a demanar-lo ens el concedirien. Seria una nova frustració. Perquè el concert, a diferència de la independència, ha de ser acceptat pel PSOE i el PP, que mai permetran per a Catalunya tal cosa.

    ResponElimina
  2. Un raonament similar es podria utilitzar per no reivindicar les seleccions.
    Penso, en canvi, que reivindicar el concert pot afeblir l'autonomisme. Precisament perqué pot frustrar els qui creuen en l'autonomia.
    A més els nous independentistes sortiran dels qui avui són autonomistes.

    ResponElimina
  3. També és cert. Però potser avui la cosa ja està prou madura com per no anar amb tants passos intermedis.

    ResponElimina
  4. Mirem el parlament i veurem que no. Els autonomistes són una majoria asfixiant.

    ResponElimina