divendres, 18 de novembre del 2011

526. Enric Garriga Trullols, se'n va un dels grans

Amb l'Enric Garriga i la colla del CAOC-IPECC al Castell dels Reis de Mallorca a Perpinyà
Vaig conéixer el Senyor (amb majúscula) Garriga a principi dels anys 90 i des de llavors hem coincidit en moltes ocasions a Occitània i la Catalunya Nord. Era tot un gentleman, un erudit i un incansable promotor cultural. Gairebé tohom dins el món occitanista català i dins de l'independentisme ha participat en alguna de les sortides del CAOC que ell organitzava. Optimista de mena, va poder veure com els darrers anys la cultura occitana ha reviscolat. Els seus comentaris de satisfacció a la darrera manifestació de Carcassona plena de jovent occità (nista) eren la mostra de l'orgull per la feina feta. Tenia una memòria prodigiosa, fa dos anys encara em relatava amb pèls i senyals els entrebancs que va tenir per venir a un acte que vam fer sobre Occitània amb la JNC de Terrassa...feia 14 anys!. No se li pot dir descansi en pau car ell no descansava mai. Millor dir-li mercès!.

El president de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), Enric Garriga Trullols, ha mort a Barcelona als 85 anys. L’enterrament serà demà dissabte, dia 19 de novembre, a les 16.00 h., al Tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona (Scala Dei, 17-37). La capella ardent s’obrirà aquesta tarda a les 16.00 h .
Enric Garriga Trullols, enginyer químic de professió, va consagrar la seva vida a treballar per la independència de Catalunya, i ho va fer de múltiples maneres. Des de la seva col·laboració continuada amb dirigents de tots els partits nacionalistes i sobiranistes fins a la participació activa en fòrums i plataformes, sempre amb l’objectiu de conciliar voluntats, unir esforços i aconseguir la unitat d’acció de l’independentisme.
En paral·lel a la seva activitat política, i en la mateixa direcció quant als objectius, Enric Garriga Trullols va participà al Congrés de Cultura Catalana (1975-77). Poc després de finalitzat aquest Congrés, en el qual treballà en l’àmbit de projecció exterior, fundà juntament amb altres persones, l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), des d’on ha desenvolupat una tasca ingent de promoció internacional de la cultura catalana a través d’accions molt diverses, com ara la creació i l’impuls de les XXIII edicions dels premis Josep Maria Batista i Roca celebrades fins ara, la construcció de monuments a personalitats catalanes a l’Argentina, Alemanya o Bèlgica, la promoció de viatges per conèixer l’expansió catalana a la Mediterrània , i les petjades catalanes, a Centreuropa i a Amèrica o la promoció de la descoberta de les gestes històriques catalanes.
El 1977 participà activament en la fundació del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), entitat consagrada al foment de les relacions entre les cultures i els pobles occità i català. Durant els darrers 34 anys ha dut a terme un treball constant d’apropament entre Catalunya i Occitània, pel qual ha estat reconegut àmpliament a Occitània. Entre moltes altres iniciatives, i amb dedicació constant, ha estat el creador i impulsor de les XXXIII edicions de l’Aplec dels Focs de Sant Joan a Montsegur, celebrades fins ara; les XXIV edicions de la Pujada al Port de Salau per la llengua i l'amistat occitano-catalana; o les XIV edicions de la Dictada Occitana a Barcelona. Va participar activament en els darrers trenta-set anys a l’Escola Occitana d’Estiu, a Vilanova d'Olt. Durant els darrers cinc anys ha impulsat la Missa Occitana a Prats de Rei; va impulsar les classes d’ensenyament de l’occità a Barcelona, i va participar activament en la tramitació de la Llei de l’occità. Era membre de l’Institut d’Estudis Occitans.

1 comentari:

  1. catoccitania un gran pais l'ultim reducte del imperi romà

    ResponElimina