divendres, 28 de gener del 2011

404. El Regne d'Espanya exporta violència

Segons el darrer informe fet, les vendes d'armes que va fer l'estat espanyol el primer semestre de 2010 foren un 77 % més que al mateix període de 2009. Van arribar als 907,6 milions d'€ segons dades del propi govern de la metròpoli.

Des de 2004, quan va començar a governar el govern del PSOE, el que diu estar contra els violents i la violència, les vendes d'armes han crescut un 232 %. L'any 2009 van superar els 1.400 milions d'€. Les “immenses” retallades de pensions, xecs bebé, ajudes als aturats... van sumar 15.000 milions d'€. La comparació és prou explícita.
Els espanyols ja són la sisena potència exportadora d'armes del món. I s'ha de tenir content els clients. Quan, el novembre, Marroc va arrasar una protesta saharauí els espanyols van callar. Els hi anava en joc una venda d'armes de 29,5 milions d'€. Quan, el maig, Israel va assaltar la “flota de la llibertat” matant 9 turcs els espanyols van callar. Una de les fragates israelianes havia estat fabricada per Navantia, una empresa gallega. El 2009 Israel va matar 1.400 persones a Gaza. Part del material que va usar el va comprar als espanyols en una partida de 2,8 milions d'€. Una partida de material “humanitari” formada per bombes, torpedes i míssils.
Segons Amnistia Internacional són 17 els estats que incompleixen els drets humans i compren armes al Regne d'Espanya. Iran acaba de gastar-se 33 milions d'€ en armament comprat als espanyols. Li servirà per esclafar les revoltes populars del Balutxistan o del Kurdistan oriental on, fa unes setmanes matava a al forca varis civils. Veneçuela s'ha gastat 106 milions d'€ i altres compradors són Iemen, Aràbia Saudita, Colòmbia, Turquia, Tailàndia o Pakistan.
Cadascú es guanya la vida com pot. Almenys, però, haurien de tenir la decència de no fer-se passar per demòcrates i pacifistes. No respecten la democràcia i exporten violència.
Només és terrorista qui mata amb una arma?.
O també el que li dona l'arma?.

5 comentaris:

  1. Amb tots els respectes, no comparteixo aquesta visió del món. Estats amb una tradició democràtica exemplar com Suïssa, Alemanya Suècia, Bèlgica o potències emergents com el Brasil són capdavanters en la fabricació de material militar i ningú no els hi discuteix. Que és trist que hi hagi violència, sí però no tota la culpa és dels espanyols (per poc que ens agradin).

    ResponElimina
  2. Sort que era un govern "pacifista". I després surten amb tonteries com que l'exèrcit està en "missió humanitària" als llocs. És que es pensen que som tontets.

    ResponElimina
  3. Jordi,
    em pots enviar el teu email ?

    amicsdarpitania@gmail.com

    ResponElimina
  4. Ricard: no és una visió del món "happy flower". És fantàstic si un estat vol vendre armes però ha de ser coherent i no presentar-se com el paradigme dels demòcrates front els violents o del pacifisme de ZP front el militarisme de Bush.
    Albert: Precisament és això. Dir missió humanitària a l'ocupació d'un estat.

    ResponElimina
  5. http://www.radiocatalunya.ca/noticia/el-regne-despanya-exporta-violencia

    ResponElimina