dilluns, 3 de gener del 2011

390. ‘L’Almirall’, homenatge a Koltxak

La primera revolució russa va derrocar el tsarisme i va derivar en un règim democràtic. Fou la revolució de febrer. L’octubre, però, els bolxevics van derrocar el govern i hi van imposar una dictadura del proletariat. Davant d’aquest fet alguns militars russos van encapçalar un moviment, conegut com els exèrcits blancs, per oposar-se a Lenin. Hi van convergir monàrquics, liberals i socialistes moderats. A partir de 1918 els nuclis blancs van sorgir arreu de la perifèria i van començar a convergir cap a Moscou. L’any 1919 es van unificar, teòricament, sota un comandant suprem. Aquest era l’almirall Aleksandr Koltxak que controlava tota Sibèria i era a punt de creuar els Urals.



Només l’admirable gestió de Trostky que va refer l’exèrcit roig va aturar l’ofensiva i va fer enrera els blancs. L’any 1920 les darreres tropes blanques embarcaven cap a l’exili i es consolidava el règim soviètic. Koltxak fou un idelista, la seva impecable idea de la ètica com a valor suprem li va suposar cometre errors que, al capdavall, li van costar la derrota i la traïció de la legió txeca que el va entregar als rojos. Aquests el van afusellar. L'almirall va ser respnsable de matances, com a tota guerra. També del darrer intent de salvar la família imperial de ser assassinada. Fou ell qui va fer la primera investigació sobre el magnicidi del tsar Nicolau II i la seva família.
Independentment de les seves idees s’ha de reconèixer que era una persona amb valors que podria haver canviat la història. Per això li vaig realitzar l’article a la Viquipèdia ja fa anys, per combatre el seu oblit. Ara, des de Rússia ens arriba una pel•lícula (per variar estrenada només en espanyol) que s’inscriu en un ampli moviment de base que vol recuperar la seva figura. Entre altres coses s’han aixecat monuments a Koltxak fins i tot a institucions militars i nombrosos grups han aconseguit restaurar-li els honor militars. Ell ho agrairia ja que, per sobre de tot, valorava l’honor, un ideal que avui gairebé ja no existeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada