dimecres, 13 d’abril del 2011

449. L'Espai Macià a Les Borges Blanques

L'Espai Macià s'inaugura a Les Borges Blanques en un dia especialment simbòlic: el 14 d'abril. Aquell dia, l'any 1931, Catalunya es va convertir en una república independent tot i que va durar només 72 hores. Macià, a qualsevol país, seria un símbol. No només l'Avi dels darrers anys sinó sobretot el lluitador incansable dels anys vint. La persona que va anar a Cuba, que va encapçalar el grup que va crear l'estelada, que va emetre deute per finançar la independència. No com ara que s'emet deute per continuar mal gestionant la dependència. Macià va crear el primer partit independentista, Estat Català, el 18 de juliol de 1922. Amb un ideari fàcil d'entendre: ni dretes ni esquerres: unitat per la independència. Abans havia creat la més moderada Federació Democràtica Nacionalista, el 1919. Després va negociar amb altres grups independentistes de l'estat i va realitzar una ingent tasca a l'estranger per recollir suports a la causa. El cabdill va arribar a viatjar a l'URSS d'Stalin per demanar suport de tot tipus. Fins i tot va organitzar una incursió armada doncs Macià era coronel. Fou frustrada i es coneix com els fets de Prats de Molló. Frustrada a mitges doncs la premsa internacional va recollir tant l'alçament, la detenció com el judici que Macià va convertir en una campanya de propaganda separatista. Finalment, qui era un Quixot pels unionistes va crear ERC i va arrasar a les eleccions.
Ara Les Borges Blanques recuperen la seva figura i han creat una exposició, un centre cultural dedicat a totes les facetes d'un líder natural. L'espai inclou un audiovisual sobre la vida de Macià. El preu de l'entrada són 5 € però hi ha força descomptes. Ja de pas l'Espai servirà per a publicitar la comarca de les Garrigues. Una bona iniciativa.


2 comentaris:

  1. Jordi et felicito per anar-nos il·lustrant sobre iniciatives d'arreu (però canvia el color de la font de lletra si us plau)

    ResponElimina
  2. Intento canviar els colors però possiblement aquest dificultava la lectura. Ja l'he canviat i gràcies per l'advertència.

    ResponElimina