dimecres, 29 de juliol del 2015

665. Els islamistes txetxens declaren la lleialtat a l'Estat Islàmic

El moviment independentista txetxè ha fet el gir definitiu cap a l'islamisme més radical. Txetxènia va independitzar-se el 1991 amb Djokhar Dudàiev com a president.  Van seguir dues guerres 1994-6 i 1999-2000. Rússia va envair Txetxènia i imposar el govern titella dels Kadirov. Van morir 150.000 persones. Les guerrilles txetxenes van continuar operatives fins l'any 2009 quan realment van quedar acorralades.

El pas de l'independentisme secular a l'islamisme caucàsic

El darrer gran cap laic del moviment txetxè, Aslan Maskhàdov fou mort el 2005, el va succeir Abdul-Halim Sadulàvyev qui va fer la transició del moviment laic cap a l’islamisme. El sector minoritari, avui a l'exili, va seguir defensant una república secular. És aquesta facció la que combat avui al costat de les forces ucraïneses contra els pro russos del Donbas.


L'Emirat Islàmic del Caucas

El darrer gran cabdill txetxè, Dokku Umàrov, fou mort el 2013. Umàrov havia suprimit la república el 2007 proclamant un emirat caucàsic. Va transformar un moviment independentista secular txetxè en un moviment independentista per a tot el Caucas i, el que és més important, de caràcter fonamentalista islàmic.

Umàrov va crear l'Emirat Islàmic del Caucas (EIC). És una organització fundada el 2007 que vol un estat islàmic al Caucas Nord. Inclou Txetxènia, Ingushètia, Ossètia del Nord, Dagestan, Adygea, Kabardino-Balkària, i Karatxai-Txerkèssia. Ha llençat atacs contra Moscou (2010) i Volgrograd (2013).


La direcció de Kebelov
El liderava Ali Abu Mukhammad (de nom real Aliaskhab Kebelov) avar del Dagestan fins la seva mort en combat l'abril d'enguany. Sota la seva direcció l'EIC va viure una crisi interna. Kebelov va voler articular l'EIC com un moviment caucàsic. En els debats que afecten les diferents faccions jihadistes mundials (al Qaida, Estat Islàmic) va optar pels dos primers. Des de la seva independència va donar suport al Front Al Nusra, referent d'Al Qaida de Síria, en oposició al moviment impulsat per un altre caucàsic Omar al-Shishani*. Aquest és ja un personatge llegendari entre el moviment jihadista mundial. Malgrat el que es creu de forma habitual, pel seu nom "Shishani", no és ben bé txetxè. Es tracta d'un antic pastor i militar georgià de nom real Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, de pare georgià i cristià i de mare musulmana i txetxena. Lidera les "Brigades internacionals" que donen suport a l'Estat Islàmic a Síria, avui denominades Jaish al-Muhajireen (Exèrcit dels Immigrants).

Kebelov es va oposar a la línia promoguda per Shishani de suport incondicional a l'IS i va optar per donar suport, des de la distància, a al-Nusra. Durant la seva direcció cada vegada més sectors eren partidaris de canviar d'aliances i donar suport a l'IS. La seva radicalitat ha seduït les faccions més radicals del jihadisme internacional. El pas el van donar els dirigents de l’EIC al Dagestan, Makhran Saidov i Rustam Asilderov,, qui es va integrar directament a l'IS abandonant l'EIC a
finals de 2.014. En poc temps la meitat de l’EIC es va passar a l’IS jurant la bayat (lleialtat) al Califa.


 

Byutukayev anuncia la lleialtat a l'IS

La mort de Kebelov va resultar decisiva; doncs els partidaris de mantenir l'EIC com a moviment independent van quedar en clara minoria. El
desembre de 2014 les forces d’Aslan Byutukayev, successor d’Umàrov, va atacar Grozny. Va resultar una acció audaç, per un moviment que semblava afeblit a les muntanyes, llençar un atac a la capital txetxena. També va reforçar el paper d'aquest comandant txetxè de l'EIC. En especial arran de la mort de Kebelov i la poca claredat al voltant del seu suposat successor (no se sap si es tracta del txetxè Vadalov o del dagestaní Suleymanov.

Aprofitant l'inici del Ramadà Byutukayev va donar finalment el pas. El cap de l'EIC a Txetxènia va anunciar, el
22 de juny, en un vídeo la seva bayat a l'Estat Islàmic des de les muntanyes txetxenes on dirigeix uns pocs centenars d'irredents. Lluny dels 15.000 que afirma el Daily Mail. L'anunci el fa com a comandant txetxè de l'EIC però, afegit a la bayat dels comandants del Dagestan, a efectes reals l'EIC ha quedat molt afeblit. Sense lideratge clar, amb els seus comandants més importants units ara sota la bandera de l'IS i fortament reprimit per les forces russes passarà, si sobreviu, a ser un actor secundari. La situació radicalment inversa dels caucàsics de l'IS.


L'IS s'implanta al Caucas Nord


La direcció de l'IS ha acceptat la lleialtat dels txetxens de l'EIC com abans havia fet, per exemple, amb Boko Haram. El 23 de juny, també en un vídeo, Abu Muhammad al Adnani, de nom real Taha Subhi Falaha, portaveu de l'IS ha acceptat la lleialtat dels islamistes del Caucas Nord. El sirià ha nomenat un governador (wali) per al Caucas, el desconegut Abu Muhammad al Qadari. Tot plegat reforça, encara més, el paper d'Omar al-Shishani i el JAM qui té la voluntat de que l'IS obri un front armat contra Rússia una vegada consolidada la seva posició a Síria i l'Iraq. Continua escalant posicions dins l'IS. Ara, amb més companys.

* No confondre amb el també georgià Muslim al-Shishani que dirigeix el moviment Junud al-Sham integrat per txetxens i libanesos però que actua en aliança amb el Front Al Nusra. Aquest grup ha participat a la recent ofensiva de Jisr al-Shugur.

Acrònims:
ANF: Al Nusra Front
EIC: Estat Islàmic del Caucas
IS: Islamic State

JAM: Jaish al-Muhajireen


Article publicat al Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada