divendres, 5 de juny del 2015

664. Detingut un ancià sikh després de 135 dies de vaga de fam

Bapu Surat Singh Khalsa, de 82 anys, va iniciar una protesta en forma de vaga de fam el passat 16 de gener. Demana dues coses: el reconeixement com a presos polítics dels militants sikhs a la presó i l'alliberament dels qui ja han complert la pena imposada per Nova Delhi.Hi ha com a mínim vuit presos sikhs que ja han complert la seva pena però continuen empresonats.

Malgrat la seva edat, el veterà militant pels drets humans ha mantingut una voluntat de ferro. Bapu Surat va emigrar als Estats Units l'any 1988 després de dimitir com a mestre arran de la brutal repressió de l'estat de l'Índia contra els sikhs. Els seus sis fills, de fet, són ciutadans nord-americans. Ell va retornar al Punjab, la regió de majoria sikh, per dur a terme la protesta.

L'Índia va detenir-lo el 26 de febrer per obligar-lo a rebre assistència abans de morir. Va restar detingut a un hospital fins el dia de Sant Jordi quan fou alliberat i va reprendre la protesta. El dia 1 de juny va tornar a ser detingut per les autoritats i hospitalitzat a la força. Malgrat tot Bapu Surat ha mantingut la negativa a ingerir aliments des de ja fa 135 dies.

Els sikhs són una minoria etno-religiosa del Punjab on conformen la majoria de la població. A tot el món són més de 27 milions dels que més de 19 milions viuen a l'Índia. Una part dels sikhs reclamen un estat independent conegut com a Khalistan. Els anys vuitanta aquest moviment va ser molt potent però va acabar esclafat amb violència per l'Índia.


 

1 comentari:

  1. I pensar que el dia que dino passades les 3 ja em sento defallir...

    ResponElimina