diumenge, 20 de gener del 2019

708. Normandia anuncia un pla per promoure la llengua normanda, crear una Acadèmia i introduir-la a l'escola i senyalització






L'abadia aux Dames de Caen va acollir ahir la "primera trobada regional sobre el parlar normand, una expressió del patrimoni cultural de Normandia". El president regional, el centrista Hervé Morin, va lloar la llengua normanda i va anunciar, per sorpresa un Pla Regional per la Salvaguarda i la Valorització de la Llengua Normanda. Morin, davant de 200 persones la majoria activistes del normand, va arribar a anunciar la creació d'una Acadèmia de la Llengua Normanda. Segons l'UNESCO el normand és una llengua en perill i el govern regional va anunciar un pla d'acció per salvar-la.

El pla anunciat per Morin inclou la realització d'una enquesta sociolingüística sobre la pràctica de Normandia, un cens de totes les obres sobre el "parlar normand", la creació d'un atles lingüístic sòlid, instal·lar senyalització en normad a l'entrada i sortida de les poblacions, la citada creació d'una acadèmia de la llengua normanda per unificar els dialectes (cotentinais, brayon, le cauchois ,nord-cauchois, roumois i l’augeron de la famosa regió de Calvados) o l'entrada de la llengua a l'escola. "M'agradaria que el normand es tornessin a introduir a les escoles primàries, hi ha una opció normanda a les universitats, escoles secundàries i proposaré al rectorat, d'introduir-lo a les escoles" va dir Hervé Morin, president de la Regió, ahir. Un dels arguments del govern regional és que la visibilitat d'una llengua pròpia afavoreix el turisme i, de retruc, l'economia, com passa a la veïna Bretanya.

La llengua normanda forma part de les llengües d'oïl, la més important és la francesa però també hi formen part el franc-comtès, el galo de la Bretanya, el poitevin-saintongeais o el picard. Actualment té 30.000 parlants i és llengua oficial a l'illa de Jersey on la parlen 2.600; prop d'un 3 %. La seva grafia estàndard s'anomena Système Lechanteurs però hi ha grafies pròpies per la pròpia Jersey o a Guernsey. Diversos moviments populars: Magène, Parlers et Traditions Populaires de Normandie, el Moucement Normand o, des de l'any 2016, la Federació d'Associacions per la Llengua Normanda integrada per diverses organitzacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada