dimecres, 21 de novembre del 2018

702. Onada d'atacs maputxe arran de l'assassinat d'un militant per part de l'exèrcit xilè

La successió de fets violents al territori maputxe de Xile és innegable. El 5 de maig fou atacada una instal·lació de l'extractora de fusta Louisiana Pacific que explota terres dels maputxe. Els atacants van cremar-hi dos camions, una excavadora i d'altra maquinaria. A més van deixar fulls volants per la llibertat dels presos polítics maputxe. A Temucuicui, una de les comunitats maputxe més actives, fou atacat el vehicle i el domicili d'un comuner maputxe el dia 9 de maig. Aquesta acció, sense reivindicar, seria acció de paramilitars finançats per les empreses extractores i els terratinents de la zona. El mateix dia, quinze encaputxats del moviment maputxe van dur a terme una altra acció a Quepe. Van envoltar un grup de camperols i els hi van cremar el tractor tot reclamant les terres pels seus propietaris legítims. Finalment, el mateix dia, dos agents de policia xilens van resultar ferits en un atac a trets que ningú ha reivindicat. L'emboscada fou a terres maputxe, concretament a Tirúa, al pont de Lleu-Lleu, una zona molt conflictiva. La matinada del 24 de maig a una carretera prop d'Ercilla, va resultar ferit de bala un camioner, tres camions cremats i dos més amb trets. La carretera va quedar tallada. Els atacants van deixar un llençol on s'hi llegia:
'“Mapuche Malleco Fabiola Antiqueo, Lorenza y Sayen, y Macarena Valdes.
No más represión y justicia contra nuestra lamngen, libertad a los presos políticos maputxe”
Tot i que el govern xilè ha retornat part de les terres a famílies maputxe, el moviment ho considera una forma de comprar silencis. En total s'han entregat 1.700 títols de propietats. Les darreres, aquest maig, han estat 535 famílies de Cautín i el Malleco. L'any 2006 el pressupost del Fondo de Tierras y Aguas era de 17.000 milions de pesos; el 2009 40.000 i el 2016 ha arribat a 83.400.

Des de llavors els atacs han sovintejat al Wallmapu (veure els informes mensuals a InterNacionalistes a la pestanya 'Maputxe'). L'assassinat de Camilo Catrillanca el 14 de novembre ha encès, encara més la situació socio-política; des de llavors el Wallmapu crema. 
15 de novembre: Cremat un habitatge turístic a Tirúa, Arauco. Xocs amb la policia xilena pels carrers de Temuco.
15 de novembre: Atacs a dues patrulles policials xilenes a Ercilla.
15 de novembre: Cremada una església cristiana a Ercilla.
15 de novembre: Incautat i cremat un vehicle de la televisió xilena per manipular les informacions sobre el moviment maputxe a Ercilla.
15 de novembre: Cremada la mansió de la família latifundista Guarnieri Ballocchia Quidico (fotografia)
15 de novembre: Cremada una capella catòlica a Temuco.
15 de novembre: Cremada una escola xilena a Temuco.
15 de novembre: Cremat un centre de l'estat xilè a Pidima.
15 de novembre: Cremades dues màquines d'empreses extractivistes forestals a Collipuli.
16 de novembre:  Cremades quatre màquines d'empreses extractivistes forestals a Bariloche, Argentina. L'acció l'assumeix Resistència Ancestral Maputxe.
17 de novembre: Cremat un habitatge turístic a Padre Las Casas
17 de novembre: Tres policies xilens ferits en un atac a Cañete.
18 de novembre: Cremada una escola xilena a Collipulli.
18 de novembre: Cremada la casa d'Aniceto Norín, dirigent maputxe que ha propiciat un acord amb l'estat xilè.
19 de novembre: Cremats dos habitatges turístics a Tirúa
20 de novembre: Cremades una escola i dos habitatges turístics a Quidico. La meitat de reserves turístiques cancel·lades arran dels atacs.
20 de novembre: Atac a una explotació rural a Hualpín.
20 de novembre: Sabotejada la carretera de Carahue tot desfent l'asfalt.
20 de novembre: Un home que atacava militants maputxe que volien cremar una església a Carahue és mort.

Arran d'aquests fets la policia xilena ha reconegut que no controla gran part del Wallmapu i el govern ha alertat que des de gener de 2011 fins ara hi ha hagut 2.895 actes de resistència amb 920 incendis i 509 atacs a Carabineros, i 20 morts. Entre el 14 i el 20 de novembre Xile ha reconegut 17 atacs incendiaris al Wallmapu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada