dilluns, 14 de març del 2016

676. Rith, la cursa pel gaèlic irlandès, mostra la vitalitat d'una llengua que torna




El 4 de març, va arrencar la cursa la Rith 2016, que travessa Irlanda en favor del gaèlic. Aquesta edició recorre 2.600 quilòmetres, per acabar el 14 de març de Dublin / Baile Átha Cliath. Rith significa 'córrer' en gaèlic, una llengua que, tot i ser oficial a la República d'Irlanda, es troba en una situació greu, especialment pel que fa al seu ús quotidià. Es calcula que a l'illa el gaèlic és la primera llengua d'unes 130.000 persones però més d'un milió tenen coneixements, en diversos graus, de gaèlic irlandès.

El cens de 2006 va mostrar que 85.000 persones usaven el gaèlic diàriament a part de les que ho feien al sistema escolar on és obligatori. Aquell any un milió dues-centes mil persones van afirmar que el feien servir de forma escolar. Cinc anys després les xifres havien crescut a 94.000 persones i un milió tres-centes mil. A part del sistema escolar públic, des de 1972 ha emergit el moviment associatiu de les Gaelscoil. Utilitzen la immersió i es basen en acció comunitària. En l'any de la fundació n'hi havia 11. Avui són 376 escoles a les que cal afegir les noves Naíonraí, llars d'infants promogudes pel mateix moviment, Gaelscoileanna, que gestiona en total més de 50.000 alumnes, en immersió pagada pels propis pares. I creixent.
Malgrat això el gal·lès i no el gaèlic és la llengua celta que manté un nivell d'ús més estès malgrat no tenir estat com si, parcialment, té el gaèlic.

Enguany han participat 50.000 persones. La Rith néixer el 2010 i se celebra cada dos anys. Està emmarcada dins una altra iniciativa, en aquest cas anual, anomenada Seachtain na Gaeilge (La Setmana del Gaèlic). El creixent nombre d'escoles en immersió, al sud i al nord, ofereixen una alta gamma d'actes i suport a la setmana per la llengua i també per la Rith. Els qui no puguin participar en persona però vulguin col·laborar poden fer-ho comprant ciber-quilòmetres a la web de Rith. L'èxit de participació de la cursa ha estat absolut i ha arribat als 32 comtats que composen Irlanda, tot incloent-hi els sis que, encara avui, estan sota administració britànica i on la llengua no és oficial.

Publicat a Directe.cat

1 comentari: