dissabte, 24 d’octubre de 2015

673. Sis manifestacions simultànies, avui, per les llengües de l'estat francès


El motor ha estat la de Montpelhièr (Occitània) convocada per la Coordinacion 'Per la lenga occitana' que aplega diverses entitats. Aquestes alerten de la invisibilització de la llengua amb només 10 hores l'any d'emissions televisives en occità i un marginal 0,6 % d'escolars que aprenen l'occità. La Coordinacion està impulsada per l'IEO i les escoles Calandreta que van aplegar el 2012 unes 30.000 persones a Tolosa. A part de la manifestació hi haurà animacions tota la jornada. Un autocar sortirà de Barcelona pel preu de 40 € cap a la marxa. Es pot reservar plaça al 93 284 36 34.

El mateix 24 d'octubre es realitzarà simultàniament, a les dues, una manifestació a Karaez(Carhaix) en aquest cas convocada per la federació Kevre Breizh. En el marc de la mobilització 'Deomp de'i'  que ja ha convocat manifestacions similars el 2012 i 2013. El dia abans, a Kemper, es realitzarà un debat transversal sobre el futur de la llengua i cultura bretones.

Finalment es realitzaran concentracions, més modestes, a Baiona, Estrasburg, Metz i a Aiacciu (Ajaccio). La basca sortirà a les cinc de la tarda convocada per Deiadar i Euskal Konfederazioa que ja van aplegar 6.000 persones el 2.012. A Alsàcia l'organitzen ICA i Culture et Bilinguisme Alsace. A la Lorena l'organització és a a càrrec de Gau un Griis, mentre a illa de Còrsega la concentració, com ja va passar el 2.014, la farà Parlemu Corsu demanant la "Cuuficialità" (Cooficialitat) com al País Basc Nord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada