dissabte, 4 d’abril de 2015

655. Detinguts 31 hawaians per bloquejar obres a una muntanya sagrada

La muntanya de Manua Kea és sagrada pels nadius hawaians. Avui encara són una cinquena part de la població de l’arxipèlag Hawaii que formen part dels Estats Units però tenen un règim d’autonomia. Teòricament els indígenes tenen dret a decidir sobre algunes terres, en especial si tenen un especial significat. Manua Kea el té.

L’any 2012 es va presentar el projecte de l’anomenat “Telescopi de Trenta Metres”, l’any següent fou aprovat pel govern i el 2014 es van iniciar les obres al cim de la muntanya. En cap cas es va consultar els indígenes hawaians sobre el projecte. El Telescopi serà el més gran del món. En principi s’havia projectat a Xile o Mèxic però els EUA es van quedar amb el projecte. S’ha començat a construir a 4.000 metres d’alçada.

Alguns nuclis indígenes van protestar contra el projecte però no van ser escoltats. Lanakila Mangauil, un jove mestre hawaià, lidera l’oposició al projecte. Mangauil ha reactivat diverses tradicions socials i religioses de la cultura dels Kanaka Maoil, com s’anomenen els indígenes de l’arxipèlag de llengua polinèsia: esports, assemblees o rituals religiosos. Ell mateix va aconseguir aturar les obres del telescopi l’octubre de l’any passat. Aquestes, però, s’han reprès fa unes setmanes. Davant d’aquests fets Mangauil va decidir organitzar els anomenats Kanaka Maoli Warriors (Guerrers Hawaians) i bloquejar els treballs.

El 26 de març, tal i com havien anunciat, els activistes indigenistes van bloquejar la carretera que du al cim de la muntanya que domina l’illa de Hawaii. “Armats” amb pancartes, banderes hawaianes i alguns vestits de forma tradicional, van aconseguir aturar les obres. Al principi eren poc més d’una vintena però a mesura que s’ha anat estenent la notícia han arribat més activistes i el bloqueig s’ha convertit en un campament. Fins i tot han rebut la visita i el suport de l’actor i model Jason Momoa (Conan El Bàrbar, Joc de Trons) que ha mostrat el seu suport a la protesta.

La situació es va començar a tensar fa uns dies. Per tal d’evitar un efecte “bola de neu” la policia va decidir trencar la protesta usant la violència. Dijous 3 d’abril foren detinguts 31 dels activistes tradicionalistes. L’efecte ha estat el contrari del desitjat: divendres es van aplegar més persones que mai, fins a 300, al bloqueig. De fet fins i tot el govern autònom (Oficina d’Afers Hawaians) s’ha mostrat amoïnat: “Les detencions (...) són una provocació i semblen dir que importen més unes obres que les persones”. La previsió és que la repressió provoqui un increment de les protestes i el moviment hawaià ja és conegut per les seves accions com la recent ocupació del Palau Ioani, edifici emblemàtic a Hawaii, l’any 2012. Fins i tot el Rei Hawaià (oficialment no reconegut) Edmund K. Silva Jr. ha emès una ordre per a que s’aturin les obres. El conflicte apunta a que serà llarg.

Blog on es poden seguir les mobilitzacions de Sacred Mauna Kea
Fotografies de les mobilitzacions (diversos autors)
Vídeo de les detencions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada