dissabte, 24 de gener del 2015

645. Divisions a la nació navajo sota el pretext de la llengua



Els navajo, o diné, són la nació índia dels Estats Units d'Amèrica amb més territori i un autogovern més potent. El conflicte que viu ara la Navajo Nation té més a veure amb els interessos polítics que amb la llengua; però aquesta s'utilitza de pretext. 

L'origen el trobem en el veterà president navajo Ben Shelly, de 67 anys. A les darreres eleccions Shelly va quedar setè amb menys del 5 % dels vots i va perdre el poder sobre una comunitat de més de 300.000 indis amb territori a Arizona, Nou Mèxic i Utah. Una comunitat que havia deixat amb el 52 % d'atur. També s'havia vist afectat per les seves excel·lents relacions amb el club de rugby Washington Redskins. Molts militants indis acusen a aquest club de promoure el racisme amb el seu nom de Redskins (Pells rojes) i, per tant, s'han posicionat contra Shelly. El Moviment Indi Americà (AIM) ha celebrat diverses concentracions contra clubs que usen denominacions pejoratives o emblemes sobre els indis.

Chris Deschene fou vetat com a presidenciable per no conèixer prou el diné

El segon lloc a les eleccions primàries va quedar Chris Deschene, de 42 anys, i ex congressista per Arizona. En primer lloc va quedar el qui fou president dues legislatures Joe Shirley Jr, també de 67 anys.

Una de les condicions de la nació navajo pels seus presidents és un bon coneixement de la llengua. Això li dóna prestigi i permet que aquesta no quedi arraconada al reducte folklòric. La llengua navajo, diné bizaad, de la família na-dené i del sub grup atapascà, té 170.000 parlants dels que més de 7.000 són monolingües. Per tant és parlada per un 65 % de la població el que li suposa una “mala salut de ferro” de cara a sobreviure en el futur.


Ben Shelly continua com a president interí tot i haver perdut les primàries

El fet que Deschene no tingués un bon domini del diné havia provocat una notable polèmica fins que el consell tribal va eliminar la condició. Però just abans de l'elecció Shelly va vetar (tenia poders per fer-ho) l'anul·lació de la condició i la va restaurar. Deschene llavors es va negar a passar un examen sobre el seu domini del navajo. El novembre, doncs, Deschene va quedar inhabilitat per la seva manca de domini de la llengua i Shelly, malgrat no tenir prou suport popular, ha estat investit com a nou president de forma interina. El debat, doncs, és si cal prioritzar la pervivència de la llengua o la voluntat majoritària de la nació. De moment Shirley, tercer en discòrdia, ja ha dit que troba que reinstaurar la condició de la llengua és “un desastre” i no ha participat en la cerimònia de nomenament de Shelly.

Ara, tot és pendent d'una decisió del tribunal navajo però el més probable serà un nou procés electoral entre Shirley i l'empresari Russell Begaye qui va quedar tercer a les eleccions. Aquestes es realitzaran el 4 d'agost i costaran més de 300.000 dòlars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada