diumenge, 29 de juny del 2014

626. Gran manifestació per la reunificació de Bretanya




Una de les principals reivindicacions del moviment nacional bretó és la reunificació. El règim col·laboracionista francès va amputar, l’any 1941, la regió de Nantes (Loire Atlantique) de la resta de Bretanya. Foragitats els nazis la França “democràtica” va optar per mantenir aquella decisió arbitrària.
Ahir dissabte 28 de juny unes 15.000 persones van manifestar-se a Nantes demanant el dret a decidir sobre la reunificació de Bretanya. La marxa, sota la pluja fou transversal i coincidia amb un moment àlgid de la reivindicació bretona personificada en el moviment de protesta social Bonnets Rouges. En el transcurs de la marxa fou cremada alguna bandera de l'artificial Pays de Loire inventat pel centralisme jacobí francès. El lema de la concentració fou 'Reunificació de Bretanya. Tenim el dret a decidir'.




El moviment 44=Breizh és un dels més actius en la reivindicació de la unitat nacional. 44 és el número de departament de Loire Atlantique i Breizh significa Bretanya en llengua bretona. A principis de juny de 2.011, per exemple 44=Breizh realitzava una acció espectacular fent que la “Tour de Bretagne”, l’edifici més alt de Nantes, aparegués amb les lletres BZH. Aquestes tres lletres són com el CAT a Catalunya i, per exemple, les duen moltísims conductors a la part de darrera dels seus vehicles per identificar-se com a bretons.BZH és l’acrònim de Breizh, és a dir de Bretanya. Ja el 2010 s'havia realitzat un mural humà amb el mateix lema. La reivindicació no només és als carrers. El parlament bretó ha reivindicat diverses vegades que Bretanya decideixi la seva unificació al Loire Atlantique.
Veure.

Breu recull de premsa:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada