diumenge, 23 de febrer del 2014

612. La mentida amb raó

"Hi ha diversos ulls. Fins i tot l'Esfinx té ulls, i com a resultat hi ha diverses veritats, i com a resultat no hi ha veritat." Així definia Nietzsche la veritat. I si bé aquesta depèn de cada ull, la realitat es pot simular fins a fer-la irreconeixible.
Fa uns dies, el diari 'La Razón' ens sorprenia amb "la seva" veritat. En un article ens revelava que la Generalitat havia "muntat" una complexa xarxa de 25 associacions "per promoure l'independentisme". Així, sense cap prova ni descriure la seva font excepte un fantasmal "informe (…) arribat a la direcció nacional del PP". Com si els informes arribessin per mediació de l'Esperit Sant o inspiració divina.
La tesi de l'espanyolisme és que l'emergència de l'independentisme català té el seu origen en un esquema piramidal. Sorgeix de dalt cap a baix, impulsat per unes elits que manipulen la societat catalana, tancada a la caverna de Plató i víctima d'un engany.
L'article apunta directament a Help Catalonia. Afirma que "hi ha un suport institucional fort, que és la base que dóna consistència a tot l'entramat" i "és més que probable que la majoria es financin amb recursos públics, a través de subvencions i de convenis". Reconeix que organitzacions com Help Catalonia "juguen amb força a les xarxes socials, fins i tot a nivell internacional." Aquest és potser l'eix de la qüestió.
Help Catalonia va ser creada fa més de tres anys per la societat civil. Es nodreix d'ella i la formen persones dels més dispars perfils socials i econòmics. No té finançament de cap mena. De fet, Mans Netes ja va denunciar l'entitat, que va respondre oferint 100 vegades el que hagués rebut a la mateixa Mans Netes. Resultat: el sindicat ultradretà va retirar la demanda.
Help Catalonia està formada íntegrament per persones voluntàries que dediquen part del seu temps i esforç a internacionalitzar la causa catalana, els seus objectius, les seves causes, els seus orígens, en cinc llengües. La seva difusió internacional per les xarxes socials ha significat la irrupció d'una veu civil, centrada, plural i sense vincles politicoeconòmics. Aquí radica que sigui element de referència a l'exterior: la seva credibilitat. Aquestes persones podrien estar dedicant el seu temps a altres tsques però el que irrita l'espanyolisme és que el moviment és de baix cap a dalt. Com descrivia la mateixa organització, som "voluntaris, voluntaris i únicament voluntaris de diverses nacionalitats".
La veritat té múltiples formes, però defensar que el moviment independentista català és un suflé cuinat per elits és un error. Especialment si es tracta d'un conjunt de carquinyols. Esperar que es refredin com si fossin una sopa només portarà a l'engany i, en definitiva, a no comprendre res del que està passant. Mentir no és una desraó, és utilitzar la raó per enganyar.

Article publicat a 'El Periódico'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada