diumenge, 21 d’abril del 2013

586. Primera campanya institucional per l’alguerés


 

L’alguerés és una variant del català parlat a la ciutat sarda de L’Alguer (República Italiana). Segons els darrers estudis el coneix una quarta part de la població. La major part dels algueresos tenen les seves arrels a Barcelona o Tarragona i anomenen “Barceloneta” la seva ciutat. Els llaços entre la ciutat sarda i Catalunya es van trencar arran de l’ocupació per la derrota de 1714.

Fou mercès que un arxiver sard es va presentar als Jocs Florals, concurs de poesia en català, de 1864 que es va redescobrir aquesta comunitat. A partir de 1902 es van crear les primeres entitats de defensa de la cultura catalana i el 1960 es va organitzar l’anomenat “Creuer del Retrobament”. El vaixell  va partir de Barcelona amb 139 intel·lectuals catalans que van restablir les relacions amb L’Alguer. Milers de persones els van acollir al port en una imatge mítica.

L’alguerès ha reculat front l’italià però encara és llengua habitual. L’Ajuntament , amb el suport de la Generalitat de Catalunya,  acaben de presentar la primera campanya institucional feta per promoure el seu ús. A la presentació hi van assistir el batlle de l’Alguer, el delegat de la Generalitat a la ciutat i l’Assessora a la Comunitat i a la Identitat del Municipi de l’Alguer. Amb el lema “En alguerés, té més gust” s’ha publicat nombrós material com el d’una nena besant el seu pare o una parella que espera un fill. En la mateixa línia cal destacar els actes organitzats en motiu de la Diada de Sant Jordi a la ciutat sarda. Així defensen els catalans la seva llengua, amb amor. A la Catalunya Nord, per exemple, el darrer acte fet a favor de la llengua és una trobada perdonar-se petons i per Sant Jordi no només es regalen llibres en català junt amb una rosa sinó que l'Ajuntament de Perpinyà ha fet un esforç més que notable amb un fum d'activitats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada