dijous, 2 d’agost del 2012

559. Diversos grups armats irlandesos s’unifiquen en un nou IRA

Ja anunciàvem fa uns dies que l’atemptat de RAAD (Republican Action Against Drugs) contra la policia britànica a Irlanda del Nord podia tenir conseqüències importants. No ha calgut esperar gaire doncs el dijous 26 de juliol el diari ‘The Guardian’ rebia un comunicat anunciant la fundació d’un nou IRA. Per primera vegada en dècades això no significava l’aparició d’una nova sigla en una divisió infinita sinó una agregació. El text parla literalment d’una “estructura unificada, sota una sola direcció, subordinada a la constitució de l’IRA”. La direcció prèn el nom de Consell Militar de l’Exèrcit Republicà Irlandès. L’organitació adverteix que “la necessitat de la lluita armada vers la llibertat d’Irlanda pot evitar-se mitjançant l’eliminació de la presència militar britànica al nostre país”. Immediatament han aparegut pintades sobre tot a Doire/Derry amb el lema "IRA are back"(L'exèrcit republicà irlandès ha tornat).
En concret s’han unit en la nova formació el Real IRA, la facció més activa els darrers anys sobretot a Derry/Doire, diverses faccions locals actives a zones rurals, i la pròpia RAAD com parlàvem abans. L’evolució de RAAD ha estat sorprenent. De fet exemplifica la decepció de les bases militants independentistes front els acords de 1998 que ha culminat en la recent, i provocativa, visita de la monarca britànica a Irlanda del Nord. RAAD, procedent de l’IRA Provisional i, propera al Sinn Féin va donar suport a l’acord de 1998, se’n va allunyar lluitant “només” en el front anti droga, ha acabat oposant-se als acords de 1998, fent l’atemptat indicat i ara unificant-se al IRA. Cal afegir que el comunicat parla d’Óglaigh na hÉireann fet que ha provocat confusió. Aquest nom, literalment Voluntaris d’Irlanda, és la denominació històrica, i en gaèlic, de l’IRA. Diverses faccions armades l’han adoptat. La darrera coneguda amb aquest nom, ONH, ha destacat des de fa pocs anys per accions de capacitat operativa espectacular. La seva obsessió ha estat evitar l’àmplia infiltració d’agents britànics que sovinteja en altres grups. Fins fa poc era un grup responsable de poques accions, molt ben planificades, i molt enigmàtic però fa uns mesos va evidenciar la seva vinculació al moviment Republican Network for Unity, escindit del Sinn Féin. Precisament acaba de llençar diverses accions contra la policia britànica a la zona de Belfast amb l'objectiu de reivindicar-se com una milícia emergent.
Un quart element a tenir en compte és el misteriós IRA nou que va assassinar fa uns mesos el policia Ronan Kerr a Omagh i que, pel que sembla, s’ha integrat a la nova estructura. Pel que fa a l’INLA oficialment resta dissolt tot i que és obvi que continua implicat en accions de delinqüència comuna sobretot de droga a Dublín. Finalment hi ha les faccions de l’IRA de la Continuitat, el primer en escindir-se de l’IRA provisional. Aquest magma resta cada cop més aïllat de la societat i dedicat essencialment a enfrontar-se entre elles. El darrer exemple el delirant comunicat del primer d'agost del CIRA proper al Real Sinn Féin expulsant altre cop a militants ja expulsats. La seva ala política, el Republican Sinn Féin, ha viscut darrerament episodis lamentables de divisions internes.
Per tot plegat la unificació militar de dissidents de l’IRA pot apuntar a un gir, no sensible, de la situació a Irlanda del Nord. No sensible a nivell polític sinó militar. Tant RAAD com RIRA tenen un potencial que, si es confirma la inclusió d’ONH, pot capgirar l’equilibri de la guerra a Irlanda del Nord. En canvi políticament el Sinn Féin resta fermament situat com a força emergent (també al Sud) i les faccions dissidents (32CSM, RNU, RSF, IRSP...) no poden fer-li ombra excepte en casos puntuals amb independents de renom.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada