dijous, 29 de març del 2012

539. Sense dret a dir-se “Anaís” ...per què la “í” no existeix en francès

La deriva xovinista de l’estat francès arriba, a vegades, a extrems còmics. A finsla de l’any passat el registre civil de Tolosa de Llenguadoc es va negar a registrar un infant amb el nom occità d’Alaís. L’argument és que la “í” no existeix en l’alfabet francès. Ja fa uns anys un cas similar va passar amb el nom “Martí” i l’occità “Loís”. Curiosament, però, el mateix registre va acceptar l’occitana “Anaís” o el mateix “Loís” a Anaís.

A Bretanya ja van passar per un cas similar. El 1966 la revista ‘Time’ fa un reportatge sobre la família Goarnic. Mireille i l’escultor de Pont-Aven Jean-Jacques Le Goarnic o Goarnig (forma bretona) tenien 12 fills els anys 1950s i 1960s. Van decidir batejar-los amb noms bretons. Havien format part de la colònia de Keranna a París però van retornar a Bretanya. En el cas dels 6 primers no hi va haver pas problema: Garlonn, Patrig, Katell, Gwenn, Yann i Morgann. A partir del setè l’estat es va negar a reconèixer als noms: Adraboran, Maiwenn, Gwendal, Diwezha, Sklerijenn i Brann. No foren registrats i, oficialment, no existien: no podrien casar-se, votar o tenir drets sanitaris. París es basava en la llei de 1803 per la què limitava l’elecció de noms arran del desgavell causat per la llibertat de noms decretada per un decret de la revolució de 1792. La parella no va cedir i, amb el suport d’Alain Guel i Glenmor, va denunciar el “racisme pur i simple” dels francesos. “Aquests infants no tenen drets. Són entitats inexistents. Els hi ha estat refusada l’admissió a les escoles. Han estat perseguits i ridiculitzats. És terrible. Tot el què volem és una solució humana i ningú amb capacitat oficial sembla interessat”. El 1966 els francesos van canviar la llei permetent tots els noms que no fossin ofensius. Com no era retroactiva els Goaric van continuar fora de la llei. Els anys 1970s la parella va dur el cas a la Cort de La Haia al•legant el tractat de 1532. El tribunal va acordar que els 6 infants eren “ciutadans euroeeus de nacionalitat bretona” malgrat que l’estat francès no els hi donés la ciutadania. El New York Times va recollir la notícia. Finalment el gener de 1976 l’estat francès va acordar la restitució de tots els drets als fills dels Goarnic. El més jove tenia 12 anys i el més gran 19.



dimarts, 27 de març del 2012

538. Japó desvia ajudes de Fukushima als baleners

El desastre de la central nuclear de Fukushima ha suposat la creació de partides pressupostaries especials del govern japonès. Una d’elles és inquientant. Es tracta de 21 milions d’€ que són anats directament a la flota balenera. La japonesa és la flota balenera més temible del món i causa cada any notables pèrdues. L’organització Sea Shepherd és de les poques que utilitza tots els mitjans de lluita per combatre-la. Amb notable èxit per cert. Japó ha dut Sea Shepherd als tribunals a diversos estats amb èxit variable. Una part dels diners destinats als baleners, de fet, s’ha desviat a les forces de seguretat nipones que acompanyen la flota de pescadors. Evidentment l’objectiu és usar aquests diners per combatre, també amb tots els mitjans possibles, les forces de Sea Shepherd. Per tot plegat 18 organitzacions ecologistes i ambientalistes japoneses han protestat davant aquest desviament de fons que podrien anar als veritables damnificats del tsunami.

dilluns, 26 de març del 2012

29M Tenim la solució : Independència

El 29 de març es farà la vaga general en contra de les retallades socials i laborals. Pels que som indepes, aquesta vaga i la conseqüent manifestació no és la solució a les decisions que venen de Madrid.

Però podem aprofitar l'oportunitat per tornar a fer visible quina és la solució per Catalunya.

29M tenim la solució: INDEPENDÈNCIA
Omplim la mani d'estelades.

Fes córrer la veu:
- twitter (#OmplimLaManidEstelades, #29MIndependència...)
- facebook
- blocs
- correus electrònics
- expliqueu-ho a la família, amics, veïns, companys de feina...


Depèn de nosaltres salvar Catalunya.


Fem que l'independentisme influenciï en la manifestació.
Imatge per imprimir en format A3



- Barcelona: a les 18.00h al Pg. de Gràcia amb Av. Diagonal
- Girona: a les 19.00h a la rotonda del Rellotge de la Devesa
- Tarragona: a les 18.00h a la plaça de la Font
- Lleida: a les 18.00h a la plaça de Ricard Viñes
- Tortosa: concentració a les 12.00h a la plaça Barcelona (davant dels Mercats)
- Manresa: a les 12.00 a la plaça de l'Onze de Setembre
- Tàrrega: a les 12.30 a la plaça del Carme (el Pati)
- La Seu d'Urgell: a les 18.00 al passeig de Joan Brudieu
- El Vendrell: a les 12.00 al C. del Nord
- Reus: a les 11.30, concentració a la plaça del Mercadal

dissabte, 24 de març del 2012

537. Puyol dona suport a la campanya per l'esterilització





La recessió econòmica està provocant un creixement en els abandonaments d'animals. Per això, la Comissió Interlocutora de Protectores d’Animals de Catalunya (CIPAC), entitat creada el 2007 ha endegat la campanya "Mil raons per fer-ho". Aquesta té el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L'objectiu és conscienciar la població de la importància de controlar la natalitat dels animals de companyia i evitar d’aquesta manera les elevades xifres d’abandonament de gats, gossos i fures que patim al nostre país.

A la campanya podran participar tots els propietaris d’animals de tot Catalunya que els vulguin esterilitzar i/o identificar amb microxip.
Les persones propietaries d’animals de la ciutat de Barcelona hauran de signar un document d’autorització, en el mateix centre veterinari, per censar els seus animals a l’Ajuntament, mitjançant la CIPAC i de manera totalment gratuïta.
Els i les que no siguin de la ciutat comtal, poden censar els seus animals directament a l'ajuntament del seu municipi, però no és obligatori per inscriure's en aquesta campanya. El jugador del Barça, Carles Puyol, ha donat suport a la campanya prestant la seva imatge pública.
Una bona iniciativa.
I vinculada a aquesta notícia, en Lluís del barri del Clot ens fa saber que regalen onze cadellets huskys. En un mes i mig, en cas de no trobar acollida els sacrificaran. Podeu deixar un missatge el blog si sou interessats/des. Un exemple clar de perquè calia aquesta campanya.


dimecres, 21 de març del 2012

536. Homenatge als antics components del Regiment Pirinenc nº1

Divendres 23 de març a les 19.00h tindrà lloc l’ homenatge als antics components del Regiment Pirinenc nº1. Aquest acte es farà a la seu del CADCI, a la Rambla Santa Mònica nº10 de Barcelona.
El Regiment Pirinenc Nº 1 de Catalunya fou l’única força militar que ha tingut la Generalitat de Catalunya d’ençà de la Guerra de Successió. Els seus components foren escollits entre joves catalanistes de diverses organitzacions i partits destacant CADCI, Estat Català, JEREC, FNEC, Nosaltres Sols!, Palestra, Partit Català Proletari. Tot i les diverses ideologies els unia l’amor a Catalunya i la passió per l’alpinisme, lluitaren una guerra a dos fronts contra el feixisme per una banda i contra la Federació Anarquista Ibérica i els estalinistes per l’altre, aprofitem aquest acte per escoltar les veus dels veterans d’aquesta unitat d’elit i les opinions dels experts
L’homenatge comptarà amb la presència de Reinald Benet de Caperà, president de l’Associació de Components del Regiment Pirinenc nº1 i els últims veterans d’aquest regiment. A més, es farà una taula rodona en la que participaran els historiadors Antonio Gascón, Jaume de Ramon, i Armand Samanet.

diumenge, 18 de març del 2012

535. Les raons de la vaga de fam per la llengua a Mallorca

L'u de març de 2012 Jaume Bonet va començar una vaga de fam a Mallorca en defensa de la seva, la nostra, llengua. El PP, arribat al govern balear amb el pretext de la crisi econòmica no ha dut a terme cap mesura de reactivació econòmica a les Illes. Ben bé al contrari la situació empitjora i el PP aprofita l'estada al govern per llençar una ofensiva sense precedent per "fer recular al màxim" la nostra llengua. El PP ha :
- creat la modalitat de castellà dels premis Ciutat de Palma
- eliminat la minsa ajuda de 300.000 € per les publicacions en la llengua pròpia de les Balears
- Com diu el vaguista de fam: "L'atac del govern per exterminar la llengua sí que és radical"
- iniciat els tràmits per substituir tòpònims en català per topònims en castellà com ara Maó o Palma
- Tràmit de l'eliminació del decret de sanitat on els usuaris tenen dret a ser atesos en la llengua de la seva elecció
- Proposta de derogar el decret de mínims pel que al menys el 50 % de l'ensenyament ha de ser en català
- El darrer cop, el més dur, ha estat l'anunci de la supressió del requisit de saber la llengua pròpia de les Balears per a ser funcionari autonòmic a les Illes.
Per tot plegat Jaume Bonet ha començat una protesta, pas en solitari, que requereix el màxim de suport. A les Illes, avui, s'hi decideix el futur de la nostra llengua. Els castellanoparlants han matat per imposar la seva llengua. Els catalanoparlants estem decidits a morir per defensar la nostra.
, http://youtu.be/v67mu_Go4og